Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Албена Бонева


Анотация

Въпрос

За доказателствената тежест относно фактите и обстоятелствата от значение за законността на уволнението.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, гражданска колегия, четвърто отделение, в открито съдебно заседание на десети март две хиляди и шестнадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

СВЕТЛА ЦАЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

АЛБЕНА БОНЕВА, БОЯН ЦОНЕВ

при секретаря Стефка Тодорова, като изслуша докладвано от съдията Албена Бонева гр. дело №******г. , за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 ГПК и е образувано по касационна жалба, подадена от И. П. И., чрез адв. Е. Г. от АК В., срещу въззивно решение №******г., постановено Врачанския окръжен съд по гр. д. №******г.

Касационното обжалване е допуснато по процесуалноправния въпрос за доказателствената тежест относно фактите и обстоятелствата от значение за законността на уволнението.

Съставът на Върховния касационен съд дава следното разрешение:

Работодателят носи тежестта да докаже фактите и обстоятелствата, въведени като спорни чрез исковата молба, обуславящи законността на уволнението. В случаите на наложено дисциплинарно наказание, работодателят е този, който трябва да установи, че деянието, за което е санкциониран работникът/служителят е извършено от него, както и, че то съставлява нарушение на трудовата дисциплина.

По касационните оплаквания:

Касаторът твърди неправилност на атакувания съдебен акт поради противоречие с материалния закон, съществени нарушения на съдопроизводствените правила и необоснованост.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 3 ГПК

Навигация