Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Мариана Костова


Анотация

Въпрос

Относно установяване на търпените неимуществени вреди от най – близките на пострадалия в случай на неговата смърт, при предявен от тях иск по чл.226, ал.1 КЗ.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД, Търговска колегия, Първо отделение, в публично заседание на двадесет и осми април през две хиляди и шестнадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

РАДОСТИНА КАРАКОЛЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

МАРИАНА КОСТОВА, КОСТАДИНКА НЕДКОВА

при участието на секретаря Милена Миланова, като изслуша докладваното от съдията Костова т. д. №******г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 290 ГПК и сл..

Образувано е по касационна жалба на ЗД [фирма] срещу решение №******г., постановено по в. гр. дело №******г. на Софийския апелативен съд, с което е потвърдено решение №******г. по гр. дело №******г. на СГС. Със същото са уважени исковете на И. Я. Д., Д. Я. Барантиев и Д. Д. Р. – Б. срещу ЗД [фирма] по чл. 226, ал. 1 КЗ за сумата от 65 000 лв., за всеки един по отделно. Касаторът оспорва правилността на въззивното решение. Поддържа, че предявените искове на ищците за присъждане на обезщетение за неимуществени вреди са уважени и размерът на обезщетението е определен, без да събрани доказателства за действително причинените им вреди. Не са събрани доказателства за отношенията между починалата при ПТП и ищците / майка и деца на пострадалата/, за преживените

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация