Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2014

докладвано от съдия Емилия Василева


Анотация

Въпрос

Следва ли в производството по пряк иск с правно основание по чл. 226, ал. 1 КЗ обемът на отговорността на застрахователя да се ограничава до размера на присъденото обезщетение по уважен иск по чл. 45 ЗЗД срещу делинквента?
Допустимо ли е въззивната инстанция да приеме по-нисък процент на съпричиняване на вредата от увреденото лице по чл. 51, ал. 2 ЗЗД от приетия от първата инстанция, без да има въззивна жалба от ищеца, респективно когато ищецът като въззиваем във въззивното производство не е релевирал доводи за по-нисък размер на съпричиняване?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република БЪЛГАРИЯ, Търговска колегия, Второ отделение в открито съдебно заседание на тридесет и първи май през две хиляди и шестнадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

РОСИЦА КОВАЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

ЕМИЛИЯ ВАСИЛЕВА, АННА БАЕВА

при участието на секретаря София Симеонова, като изслуша докладваното от съдия Емилия Василева т. дело №******г.

Производството е по чл. 290 ГПК.

История на спора

Образувано е по касационна жалба на ответника [фирма], [населено място] чрез процесуален представител адв. М. И. Г. срещу решение №******г. по гр. дело №******г. на Бургаски апелативен съд, гражданско отделение, с което е потвърдено решение №******г. по гр. дело №******г. на Бургаски окръжен съд и застрахователното дружество е осъдено да заплати на адв. В. Н. Н. адвокатско възнаграждение за въззивното производство в размер 2 277 лв. С потвърдения първоинстанционен съдебен акт [фирма] е осъдено да заплати на Н. А. Д. от [населено място] море, [община] сумата 70 000 лв. – обезщетение за претърпени неимуществени вреди, настъпили вследствие смъртта на сина й А. Д. Т. в резултат на пътно-транспортно произшествие от 21.06.2008г. до окончателното изплащане, ведно с лихва за забава върху тази сума, считано от 21.06.2008г. до окончателното изплащане, по сметка на

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 2 ГПК, чл. 280 ал. 1 т. 3 ГПК

Навигация