Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Драгомир Драгнев


Анотация

Въпрос

Длъжен ли е съдът да обсъди събраните по делото доказателства, извършвайки съпоставка на доказателствения материал с фактите по спорното материално право и да се произнесе по всички искания, възражения и доводи на страните в рамките на предмета на делото и да изложи правните си доводи? Допустимо ли е купувачът по предварителен договор да го развали, ако преди сключването на окончателен договор се установи, че вещта е обременена с недостатъци? Има ли купувачът по предварителен договор същото право да развали договора, както купувачът по окончателен договор за продажба?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, ГК, Трето гражданско отделение, в публичното съдебно заседание на тридесет и първи март две хиляди и шестнадесета година в състав:

 ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Таня Митова

ЧЛЕНОВЕ:

Емил Томов, Драгомир Драгнев

при участието на секретаря Росица Иванова, като изслуша докладваното от съдия Драгомир Драгнев гр. д. №******г. приема следното:

Производството е по реда на чл. 290 ГПК и сл.

Образувано е по касационна жалба на В. Д. Б. срещу решение №******г., постановено по гр. д. №******г. на Пловдивския окръжен съд, десети състав на Гражданска колегия, в частите, с които е потвърдено решение №******г. по гр. д.№******г. на Пловдивския районен съд за отхвърляне на предявените от В. Д. Б. срещу М. И. А. главни и евентуални искове за осъждането и да заплати сумата 9 779,15 лв., дадена при сключване на договор за покупко-продажба на лек автомобил марка „Мерцедес” с рег. [рег. номер на МПС] , В. Б. е осъден да предаде на М. А. владението на лекия автомобил и да и заплати 5 295 лв. обезщетение за лишаване от ползването на лекия автомобил.

Касаторът В. Б. твърди, че решението на Пловдивския окръжен съд е незаконосъобразно, необосновано и постановено в

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

  • Решение №****/**.**.2018 по дело №****/2018
    За задължението на въззивния съд да обсъди всички доводи и възражения на страните, както и всички събрани по делото доказателства поотделно и в тяхната съвкупност, като изложи изрични и ясни мотиви защо приема конкретни доводи и възражения за неоснователни.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация