Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Ерик Василев


Анотация

Въпрос

Относно материалноправния въпрос, когато в предварителния договор за покупко-продажба на недвижим имот се съдържат уговорки, имащи характер на договор за продажба и за изработка, а след сключването на окончателен договор за покупко-продажба страните са постигнали писмено споразумение за прекратяването на предварителния договор, което не съдържа изрично препращане към анекса на този договор, прекратяването отменя ли всички предварителни уговорки независимо от техния характер.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Четвърто гражданско отделение, в открито заседание на девети март, две хиляди и шестнадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

БОЙКА СТОИЛОВА

ЧЛЕНОВЕ:

МАРИО ПЪРВАНОВ, ЕРИК ВАСИЛЕВ

при участието на секретаря Аврора Караджова като изслуша докладваното от съдия Ерик Василев гражданско дело №******година, за да се произнесе взе предвид следното:

Производство по чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на [фирма], ЕИК[ЕИК], представлявано от управителя К. С. П., чрез адвокат А. В. от САК срещу решение №******г. по в. гр. д. №******г. на Софийски градски съд, с което се отменя решение от 11.12.2013 г. по гр. д. №******г. на Софийски районен съд и вместо това е уважен предявения иск за съществуване на вземането на Л. В. М., на основание чл. 422 ГПК, във вр. с чл. 92, ал. 1 ЗЗД, за сумата от 8000 евро, представляваща мораторна неустойка за периода от 17.05.2012 г. до 17.05.2013 г., ведно със законната лихва от 22.05.2013 г. до изплащането на сумата.

С определение №******г. по делото е допуснато касационно обжалване на въззивното решение на Софийски градски

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 3 ГПК

Навигация