Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Геника Михайлова


Анотация

Въпрос

Обвързан ли е правоприемникът от решението, с което искът по чл. 108 ЗС е уважен, ако е придобил имота от ответника по ревандикационния иск преди да бъде вписана исковата молба по приключилото дело?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Гражданска колегия, Първо отделение в откритото заседание на четиринадесети април две хиляди и петнадесета година в състав:

Председател:

Светлана Калинова

Членове:

Гълъбина Генчева, Геника Михайлова

при секретаря Даниела Цветкова разгледа докладваното от съдия Михайлова гр. д. №******г.

Производството е по чл. 290 ГПК - чл. 293 ГПК.

До касационно обжалване е допуснато решение №******г. по гр. д. №******г, с което Великотърновски апелативен съд, потвърждавайки решение №******г. по гр. д. №******г. на Русенски окръжен съд, отхвърля исковете да признае за установено по отношение на [фирма] със седалище [населено място], че по придобивна давност и при условията на съпружеска имуществена общност (СИО) М. К. М. и М. К. М. са собствениците на един магазин в [населено място].

Обжалването е допуснато с определение №3/ 04.01.2016 г. по настоящото дело за проверка на неговата правилност при основанията на чл. 280, ал. 1, т. 3 ГПК (основно и допълнително) по процесуалноправния въпрос: обвързан ли е правоприемникът от решението, с което искът по чл. 108 ЗС е уважен, ако е придобил имота от ответника по ревандикационния иск преди да бъде вписана исковата молба по приключилото дело?

Касаторите М.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

  • Решение №****/**.**.2020 по дело №****/2019
    Не е ли обвързан на основание чл. 226, ал. 3 ГПК, приобретателят на правото на собственост, от формираната сила на пресъдено нещо на съдебното решение, с което е уважен иск по чл. 76 ЗС срещу неговия праводател, като същият е осъден да предаде отнетото насилствено владение на процесния имот?
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 3 ГПК

Навигация