Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Геника Михайлова


Анотация

Въпрос

От кой момент започва да тече погасителната давност по иска с правна квалификация чл. 30 ЗН, когато наследството е открито към дата, в която титулярът на правото по чл. 30 ЗН е поставен под ограничено запрещение, запрещението не е вдигнато към предявяването на иска, дареният имот е бил в режим на съпружеска имуществена общност (СИО), а дарители по договора са наследодателят и попечителят? Следва ли въззивният съд да базира фактическите си констатации на заключение на повторна експертиза, ако в определението, с което я е допуснал, не е обосновал кое от изключенията на чл. 266, ал. 2 ГПК и чл. 266, ал. 3 ГПК преодолява забраната на чл. 266, ал. 1 ГПК?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховен касационен съд на Република България, Гражданска колегия, Първо отделение в откритото заседание на четиринадесети април две хиляди и шестнадесета година в състав:

Председател:

Светлана Калинова

Членове:

Гълъбина Генчева, Геника Михайлова

при секретаря Даниела Цветкова разгледа докладваното от съдия Михайлова гр. д. №******г.

Производството е по реда на чл. 290 ГПК - чл. 293 ГПК.

Допуснато е касационно обжалване е на решение №******г. (поправено поради допусната очевидна фактическа грешка с решение №******г.) по гр. д. №******г., с което Варненски окръжен съд:

· частично потвърждава решение №******г. на Варнески районен съд, като отхвърля иска на М. Ф. П. срещу С. Ф. В. с правна квалификация чл. 30 ЗН за намаляване на дарствените разпореждания, извършени от Р. Д. П. в полза на С. Ф. В. с договори по н. а. №65/10.07.1997 г. и по н. а. №122/26.10.1998 г. поради погасителна давност и

· изменя първоинстанционното решение в останалите части, а именно:

1. по иска на М. Ф. П. срещу С. Ф. В. с правна квалификация чл. 30 ЗН възстановява запазената част на М. Ф. П. от наследството на Ф. П. П., починал на 02.09.2011 г, установявайки

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 3 ГПК

Навигация