Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2014

докладвано от съдия Бонка Йонкова


Анотация

Въпрос

Дали сключилият задължителна застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите собственик на превозно средство е активно материалноправно легитимиран да предяви иск по чл.226, ал.1 КЗ /отм./ срещу застрахователя по същата застраховка за обезщетяване на вреди от пътно – транспортно произшествие, причинени при управление на собственото му превозно средство от друго лице?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Второ отделение, в публичното съдебно заседание на осемнадесети май през две хиляди и шестнадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

КАМЕЛИЯ ЕФРЕМОВА

ЧЛЕНОВЕ:

БОНКА ЙОНКОВА, ЕВГЕНИЙ СТАЙКОВ

при секретаря Александра Ковачева

изслуша докладваното от съдия Бонка Йонкова т. д. №******година

Производството е по чл. 290 ГПК.

С определение №******г. е допуснато касационно обжалване на постановеното Варненски апелативен съд въззивно решение №******г. по в. т. д. №******г. в частта, с която след частично потвърждаване и частична отмяна на решение №******г. по т. д. №1104/2012 г. на Варненски окръжен съд е отхвърлен предявеният от Р. Х. Г. против ЗД [фирма] иск с правно основание чл. 226, ал. 1 КЗ /отм./ за заплащане на сумата 30 000 лв., претендирана като обезщетение за неимуществени вреди - болки и страдания, причинени при пътно - транспортно произшествие на 11.11.2011 г., и са присъдени разноски на ЗД [фирма] в размер на 2 475.67 лв.

В касационната жалба на Р. Х. Г. от [населено място] се прави искане за отмяна на въззивното решение като неправилно поради нарушение на материалния закон - чл. 257 КЗ /отм./ и чл. 226, ал.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 2 ГПК

Навигация