Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Любка Богданова


Анотация

Въпрос

Относно съдържанието на понятието “справедливост”, изведено в принцип при определяне размера на дължимото обезщетение за неимуществени вреди в разпоредбата на чл. 52 ЗЗД.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, ГК, ІІІ г. о. в публично заседание на тридесети март, две хиляди и шестнадесета година в състав:

Председател:

К. Ю.

Членове:

Л. Богданова, С. Богданова

При секретаря Райна Стоименова изслуша докладваното от съдията Богданова гр. д.№******год. за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на Апелативна прокуратура, [населено място] срещу въззивно решение №******г. по гр. д. №******г. на Софийски апелативен съд в частта, с която е отменено решение №******г., постановено по гр. д. №******г. на Софийски градски съд в частта му, с която е отхвърлен предявеният по чл. 2, ал. 1, т. 3 З. иск за разликата над 15 000 лв. до 25 000 лв. и вместо това Прокуратура на Република България е осъдена да заплати на Н. Х. Д. допълнително сумата 10 000 лв., представляваща обезщетение за претърпяни неимуществени вреди, както и в частта, с която е потвърдено решението на Софийски градски съд в частта му, с която искът по чл. 2, ал. 1, т. 3 З. е уважен за сумата 15 000 лв. Поддържа, че определеният от съда размер на обезщетението за неимуществени вреди

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация