Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2014

докладвано от съдия Емил Марков


Анотация

Въпрос

Относно солидарността между застраховател по задължителната застраховка „ГО” на автомобилистите на виновния за настъпване на дадено ПТП водач на моторно превозно средство и другите съизвършители, чиито действия в своята съвкупност и независимо един от друг са довели до противоправния резултат /смърт или телесно увреждане на едно лице.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, Първо отделение, в публичното заседание на двадесет и пети април през две хиляди и шестнадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Дария Проданова

ЧЛЕНОВЕ:

Емил Марков, Ирина Петрова

при секретаря ЕЛЕОНОРА СТОЯНОВА……..…..........…. и с участието на прокурора ………………......….....................…., като изслуша докладваното от съдията Емил Марков т. д. №******г., за да се произнесе взе предвид:

Производството е по реда на чл. 290 ГПК.

С определение №******г., постановено по настоящето дело, касационният контрол по отношение атакуваното от застрахователя [фирма]-С. въззивно решение на Варненския ОС по т. д. №******г. е бил допуснат в хипотезата по т. 2 на чл. 280, ал. 1 ГПК по следния релевантен за изхода на въззивното пр-во правен въпрос: За солидарността между застраховател по задължителната застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите и на виновния за настъпване на конкретното ПТП водач на МПС, както и на другите съпричинители, чиито действия в своята съвкупност и независимо един от друг са довели до противоправния резултат /смърт или телесно увреждане на едно или повече лица/.

В откритото съдебно заседание пред настоящата инстанция процесуалният представител на застрахователя [фирма]-С. юрисконсулт И. е заявила, че поддържа касационната жалба,

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК, чл. 280 ал. 1 т. 2 ГПК

Навигация