Решение №****/**.**.2022 по дело №****/2021

докладвано от съдия Маргарита Соколова


Анотация

Въпрос

Относно приложението на чл. 10, ал. 13 ЗСПЗЗ и чл. 5, ал. 2 ЗВСОНИ - при спор с бившите собственици третото лице, придобило имота чрез продажба от ТКЗС, може ли да се позове на кратката придобивна давност? (По спор между физически лица за собственост и предаване на владението върху имот)

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, гражданска колегия, I-во отделение, в съдебно заседание на девети юни две хиляди двадесет и втора година в състав:

Председател:

Маргарита Соколова

Членове:

Светлана Калинова, Гълъбина Генчева

При секретаря Емилия Петрова, като изслуша докладваното от съдията Соколова гр. д. №******г., и за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по чл. 290 ГПК.

С определение №******г. по гр. д. №******г. по описа на ВКС на РБ, II-ро г. о., в производство по чл. 288 вр. чл. 280 ГПК е допуснато касационно обжалване на въззивното решение №******г. по в. гр. д. №******г. на Софийския градски съд.

С решение №99/2020 г. от 07.01.2021 г. по същото дело, постановено в производство по чл. 290 ГПК и сл., въззивното решение №7313/30.10.2019 г. по в. гр. д. №7159//2017 г. на Софийския градски съд е отменено и вместо него е отхвърлен предявеният от Е. К. К. срещу С. Г. З. и В. Г. З. иск за собственост и предаване на владението върху имот, представляващ реална част от 390 кв. м. от имот с идентификатор............, находящ се в [населено място], изобразена графично и заключена между б. б. А, Б, В, Г

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация