Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Борислав Белазелков


Анотация

Въпрос

За наличието на дълбоко разстройство на отношенията между осиновителите и осиновения и изискването то да е трайно и необратимо и правното значение на причините за настъпването на разстройството, когато осиновеният е навършил пълнолетие.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд, Четвърто гражданско отделение в публично заседание на девети март две хиляди и шестнадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Борислав Белазелков

ЧЛЕНОВЕ:

Борис Илиев, Димитър Димитров

при участието на секретаря Р. Пенкова като разгледа докладваното от съдията Б. Белазелков гр. д. №******година, за да се произнесе, взе пред вид следното:

Производство по чл. 290 ГПК.

Допуснато е касационното обжалване на решение №******гр. д. №******говищкия окръжен съд по гр. д. №******гато осиновеният е навършил пълнолетие.

По поставения въпрос, Върховният касационен съд намира, че осиновителната връзка е дълбоко разстроена, когато по причина на неизпълнение на родителския или синовния дълг или по други причини страните са се дезинтересирали едни от други, продължително време не общуват или общуват формално, без разбирателство и без грижа или поне уважение към другия, или дори конфликтно. Когато осиновителната връзка е изпразнена от съдържание, липсва емоционална близост или е налице отчуждение или неприязън, тя продължава да съществува само формално и следва да бъде прекратена и юридически, стига това състояние да не е временно и да е преодолимо чрез предприемането на адекватни мерки от страната, чието поведение в по-голяма степен е довело до това състояние.

Когато осиновеният не е навършил

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

 • Решение №****/**.**.2020 по дело №****/2020
  Може ли съдът да прекрати осиновяването поради следните основания: 1/между осиновителката и осиновената изобщо никога не е била формирана връзка и „такава въобще не е възниквала между тях”; 2/ осиновителя не одобрява поведението на осиновения; 3/ осиновителката е във влошено здравословно състояние, във възраст, изискваща спокойствие и хармония в дома,…
 • Решение №****/**.**.2021 по дело №****/2020
  Длъжен ли е въззивният съд да обсъди всички доказателства и оплаквания във въззивната жалба и да извърши цялостна преценка на доказателствения материал?
 • Определение №****/**.**.2020 по дело №****/2020
  Длъжен ли е въззивният съд да обсъди всички доказателства и оплаквания във въззивната жалба и да извърши цялостна преценка на доказателствения материал?
 • Решение №****/**.**.2022 по дело №****/2021
  Трябва ли „другите обстоятелства“ по смисъла на чл. 106, ал. 1, т. 2 СК, пр. 2, като основание за прекратяване на осиновяването, да са възникнали след допускането му или могат да са съществували към този момент, но да са се проявили по-късно?
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Навигация