Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Вероника Николова


Анотация

Въпрос

Относно приложението на установения с чл.52 от ЗЗД принцип за справедливост и критериите за определяне размера на дължимото обезщетение за претърпени неимуществени вреди.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Първо отделение, в съдебно заседание на двадесет и пети април две хиляди и шестнадесета година, в състав

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ТОТКА КАЛЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

ВЕРОНИКА НИКОЛОВА, КРИСТИЯНА ГЕНКОВСКА

при секретаря Петя Кръстева, като изслуша докладваното от съдия Николова т. д. №******г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на В. В. Г. и С. Г. Г., срещу решение №******г. по гр. д. №******г. на Софийски апелативен съд, ГК, 10 състав, в частта му, с която се потвърждава решение от 28.02.2014г. по гр. д. №******г. на Софийски градски съд, в частта, с която предявените от касаторите срещу Гаранционен фонд искове по чл. 288, ал. 1, т. 1 КЗ /отм./ за заплащане на обезщетение за неимуществени вреди са отхвърлени за разликата над уважените до пълните предявени размери, а именно: искът на В. В. Г. за обезщетение за неимуществени вреди вследствие смъртта на К. Г. Г. е отхвърлен за разликата над присъдените 6 000 лева до пълния претендиран размер от 40 000 лева, а искът на С. Г. Г. за обезщетение за неимуществени вреди вследствие смъртта на К. Г. Г. е

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация