Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2014

докладвано от съдия Людмила Цолова


Анотация

Въпрос

Относно действителния кръг на лицата,които имат право на обезщетение за неимуществени вреди от смъртта на дете,съобразно задължителната за съдилищата практика,обективирана в ППВС№4/1961г., ППВС №5/1969г. и ППВС№2/1984г. Има ли право на обезщетение за неимуществени вреди от смъртта на дете лицето,което го отглежда,извън случаите,в които детето е взето за отглеждане и осиновяване,но е неосиновено?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховен касационен съд на Република България, Търговска колегия, Първо отделение в публичното заседание на осемнадесети април през две хиляди и шестнадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЕЛЕОНОРА ЧАНАЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

РОСИЦА БОЖИЛОВА, ЛЮДМИЛА ЦОЛОВА

при участието на секретаря Наталия Такева като изслуша докладваното от съдия Цолова т. д.№******г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на Застрахователна компания [фирма] срещу решение №******г. по в. гр. д.№******г. по описа на Софийски апелативен съд 4 състав в частта му, с която е отменено решение №******г., постановено по гр. д.№******г. по описа на СГС ГО I-9 състав в частта, с която е отхвърлен предявеният от И. Д. К. застрахователното дружество иск с правно основание чл. 226 КЗ /отм./ до размер на 80 000 лв., представляващи обезщетение за неимуществени вреди от смъртта на К. Ш. Д., настъпила в ПТП на 14.03.2010г. и касаторът е осъден да заплати на същия тази сума, ведно със законната лихва и разноските по делото.

В касационната жалба се поддържат доводи за неправилност и незаконосъобразност, поради нарушения на материалния закон, на решението в атакуваната му част – основание за

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация