Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Николай Марков


Анотация

Въпрос

Може ли менителничното правоотношение между две лица да обезпечава вземане по каузално правоотношение между други две лица?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, ТК, II отделение, в открито заседание на двадесет и шести април, две хиляди и шестнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ВАНЯ АЛЕКСИЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

БОНКА ЙОНКОВА, НИКОЛАЙ МАРКОВ

като разгледа докладваното от съдия Марков т. д.№******г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на Л. Т. У. срещу решение №******г. по в. т. д.№******г. на ОС Варна. С обжалваното решение е потвърдено решение №******г. по гр. д.№******г. на РС Варна, с което е признато за установено на основание чл. 422 ГПК, че ответникът Л. Т. У. дължи на ищеца А. Г. К. сумата от 20 000 лв., част от главница по запис на заповед от 07.06.2010 г. с падеж 01.10.2010 г., ведно със законната лихва от 19.10.2012 г. до окончателното изплащане, за което вземане на 23.10.2012 г. е издадена заповед за изпълнение на парично задължение по чл. 417 ГПК по ч. гр. д.№15408/20102 г. на РС Варна.

В жалбата се излагат съображения, че решението е неправилно, поради нарушение на материалния и процесуалния закон и поради необоснованост. Посочва се, че издаденият запис на заповед не

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация