Определение №****/**.**.2023 по дело №****/2022

докладвано от съдия Геновева НиколаеваКласификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение, в закрито заседание на деветнадесети януари, две хиляди двадесет и трета година, в състав:

Председател: EМИЛ ТОМОВ

Членове: ДРАГОМИР ДРАГНЕВ

ГЕНОВЕВА НИКОЛАЕВА

като разгледа докладваното от съдия Николаева гр. дело №******г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 307, ал. 1 ГПК.

Образувано е по подадена Н. Н. А. молба за отмяна с правно основание чл. 303, ал. 1, т. 1 ГПК на влязло в сила решение №******г. по гр. д. №******г. на Районен съд - Пазарджик, с което са отхвърлени предявените от молителя против Главна дирекция „Изпълнение на наказанията искове с правно основание чл. 71, ал. 1, т. 1 и т. 2 ЗЗДскр. за признаване за установено в отношенията между страните, че ответникът е извършил нарушение на чл. 4 ЗЗДискр спрямо осъдения и изтърпяващ наказание доживотен затвор“ ищец.

Молителят навежда оплаквания, че по време на съдебните заседания по процесното дело е бил с белезници, което е довело да неравното му третиране и нарушаване на конституционно гарантираните му права по чл. 6, ал. 1 и ал. 2 Конституцията. Позова се на основанието за отмяна по чл. 303, ал. 1, т. 1 ГПК, като моли да бъде прието като новооткрито писмено доказателство – решение №******г. по к. д. №******г. на Конституционния съд на Република България. С оглед изложеното, моли влязлото в сила решение да бъде отменено, а делото – върнато за ново разглеждане от съда по същество.

Осъществена е процедурата за връчване на преписи, като в срока по чл. 306, ал. 3 ГПК ответникът по молбата за отмяна – Главна дирекция „Изпълнение на наказанията подава писмен отговор, в който поддържа становище, че не е налице соченото основание по чл. 303, ал. 1, т. 1 ГПК и че молбата за отмяна е неоснователна.

Върховният касационен съд, Трето гражданско отделение, след запознаване с материалите по делото, съобразно правомощията си по чл. 307, ал. 1 ГПК, намира, че молбата за отмяна е процесуално недопустима по следните съображения:

Съгласно т. 10 ТР №7 от 31.07.2017 г. по тълк. дело №7/2014 г. на ОСГТК на ВКС, молба за отмяна, която не съдържа конкретни и надлежни твърдения за наличие на някое от основанията по смисъла на чл. 303, ал. 1 или чл. 304, ал. 1 ГПК, е недопустима и по нея ВКС се произнася с определение, с което я оставя ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Деловодни данни

Вид съдебен акт: Определения по чл. 307 ГПК

Отделение/Колегия: III-то отделение, Гражданска колегия

Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Пособия
Добавете в Бележника
Forgot Your Password?