Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Евгений Стайков


Анотация

Въпрос

Следва ли съдът в производството по установителен иск по реда на чл. 422 ГПК да се произнесе по наличието на каузално правоотношение и неговата действителност при направено общо оспорване от страна на ответника?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Второ отделение, в публичното съдебно заседание на двадесети април през две хиляди и шестнадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Бонка Йонкова

ЧЛЕНОВЕ:

Евгений Стайков, Галина Иванова

при секретаря Александра Ковачева

изслуша докладваното от съдия Евгений Стайков т. д. №******г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационната жалба на Д. Иванова Д., подадена чрез процесуалния й представител адвокат Д. Г., срещу въззивно решение №******г., постановено по в. т. д.№******г. по описа на Окръжен съд – Стара Загора, с което е потвърдено решение №******г., постановено по т. д.№******г. по описа на Старозагорски районен съд.

В касационната жалба на Д. Д. се поддържа, че обжалваното решение е неправилно, поради нарушение на материалния закон, съществено нарушение на съдопроизводствените правила, както и че е необосновано. Твърди се, че незаконосъобразно въззивният съд е приел, че в тежест на поемателя е да докаже наличието на каузално правоотношение при общо възражение от страна на издателя на записа на заповед, включително при възражение за безпаричност на ценната книга. В касационната жалба е посочено, че доколкото записът на заповед е редовен от външна

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Навигация