Годишен абонамент с 20% отстъпка! За всички потребители от 19.02 до 29.02.2024 г., включително.

Добър ден! Моля, влезте в профила си!

Определение №****/**.**.2023 по дело №****/2023

докладвано от съдия Драгомир Драгнев


Анотация

Въпрос

не отговарят на общата предпоставка на чл. 280, ал. 1 ГПК за допускане на касационно обжалване, тъй като въззивният съд не се е произнесъл по тези въпроси в мотивите си и разрешението им не е от значение за изхода на спора. Макар да е посочено, че за ищеца липсва правен интерес от предявения иск, решаващото съображение на въззивния съд за прекратяване на производството всъщност е друго: наличието на формирана сила на пресъдено нещо по повдигнатия спор. Такава процесуална пречка е налице не само при пълен обективен и субективен идентитет на спорното право по предходното и по настоящото дело, което подлежи на прекратяване. Силата на пресъдено нещо е процесуална пречка и когато делата имат различни спорни предмети, но предметът на обусловеното дело инкорпорира в себе си този на обуславящото дело. Въпреки различието в спорните предмети, между диспозитивите на двете решения възниква съотношение, по силата на което предметът на единия диспозитив имплицитно се включва в предмета на другия диспозитив. Разрешаването на спора по обусловения иск е предпоставено от установителното действие на силата на пресъдено нещо по постановеното преди него решение/т. 5 на ТР №7/2014 г. от 31.07.2017 г. по тълкувателно дело №7/2014 г. на ОСГТК на ВКС и чл. 303, ал. 1, т. 4 ГПК/. Случаят е точно такъв-с решението от 1984 г. вече е установен със сила на пресъдено нещо произходът на ответницата от наследодателя, а ищецът, предявявайки иск за неистинност на удостоверението за наследници, желае да бъде преразгледан спорът за произхода. Затова делото, макар и образувано по различно искане, имплицитно включва произнасяне по въпроса относно вече установения произход, поради което подлежи на прекратяване на основание чл. 299, ал. 2 ГПК. В този смисъл следва да се тълкуват мотивите на въззивния съд.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Гражданска колегия, Трето отделение, като взе предвид становищата на страните, приема следното:

В. Д. Г. е изложил в исковата молба, че след смъртта на неговия баща Д. К. Г. се е снабдил с удостоверение за наследници, в което с изненада констатирал, че е вписан още един наследник, а именно ответницата Д. Д. Ш. като дъщеря на наследодателя. Заявил е, че оспорва истинността на обстоятелството Д. Д. Ш. да е дъщеря на наследодателя, тя няма биологична връзка с баща му, той не я е припознал и няма доказателства за нейния произход от наследодателя. Ето защо е поискал от съда да прогласи неистинността на удостоверението за наследници в частта, с която Д. Ш. е вписана като наследник.

В отговора на исковата молба Д. Д. Ш. е застъпила становището, че искът е недопустим, тъй като произходът и от наследодателя вече е бил установен с влязло в сила ...

Модул "ГПК"

Съдебният акт, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "ГПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни актове на Върховния касационен съд, Гpaждaнcĸa и Tъpгoвcĸa ĸoлeгии с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "ГПК".

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Пособия

Следете за обновления Добавете в Бележника

Намерете свързан съдебен акт по номер/година на делото:

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "погасяване на право на строеж по давност", въведете само "погасяване право строеж давност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по гр. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Споделяне

Прочетени

Отзиви от нашите клиенти

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Newsletter Form (#1)

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за безплатния ни информационен ни бюлетин Dictum Pro Bono, за да получавате актуална информация за практиката на Върховния касационен съд по граждански и търговски дела


Българското прецедентно право