Решение №****/**.**.2010 по дело №****/2009

докладвано от съдия Борислав Белазелков


Анотация

Въпрос

За възможността да съществуват повече основания за прекратяване на трудовото правоотношение, за правните последици от изтичането на срока на предизвестието и на издадената след изтичането на този срок заповед.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд, Четвърто гражданско отделение в публично заседание на шести октомври две хиляди и десета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Борислав Белазелков

ЧЛЕНОВЕ:

Красимира Харизанова, Марио Първанов

при участието на секретаря Р. Пенкова като разгледа докладваното от съдията Б. Белазелков гр. д. №******година, за да се произнесе, взе пред вид следното:

Производство по чл. 290 ГПК.

Допуснато е касационното обжалване на решението на Б. окръжен съд от 22.10.2008 г. по гр. д. №471/2008, с което са уважени исковете по чл. 344, ал. 1, т. 1, 2 и 3 КТ. Обжалването е допуснато поради противоречивото разрешаване на материалноправните въпроси за възможността да съществуват повече основания за прекратяване на трудовото правоотношение, за правните последици от изтичането на срока на предизвестието и на издадената след изтичането на този срок заповед.

По материалноправния въпрос за възможността да съществуват повече основания за прекратяване на трудовото правоотношение Върховният касационен съд намира, че когато съществуват повече основания за прекратяване на трудовото правоотношение работодателят може да избере на кое от тях да го прекрати, но той може да го прекрати и на всички съществуващи основания. В последния случай уволнението е незаконно, ако не е налице нито едно от посочените

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

  • Решение №****/**.**.2023 по дело №****/2022
    Какви са правните последици от изтичането на срока на предизвестие и издаването на заповед за уволнение, когато е връчена след този срок?
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Навигация