Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Светлана Калинова


Анотация

Въпрос

Към кой момент ищецът по иск по чл.11, ал.2 ЗСПЗЗ или неговият наследодател следва да е собственик на земеделските земи, за които претендира да му бъде възстановено правото на собственост? За задължението на съда да обсъди във взаимната им връзка всички доказателства по делото и доводите на страните, които са от значение за спорното право, а не само някои от тях? За допустимите в производството по чл.11, ал.2 ЗСПЗЗ доказателствени средства за установяване принадлежността на земеделските земи, включени в ТКЗС, към имуществото на определено лице? За правното действие на актовете на чужда държава /румънския Съвет по земеделие-окръг К./ по отношение на правата на собственост на българските граждани /наследниците на М. В./, които по време на окупацията на Ю. Д. от Румъния са били български поданици-може ли с такъв акт на орган на чужда държава тези права да им бъдат отнети?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Първо гражданско отделение, в съдебно заседание на седемнадесети март през две хиляди и шестнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Светлана Калинова

ЧЛЕНОВЕ:

Камелия Маринова, Веселка Марева

при участието на секретаря Даниела Цветкова

и в присъствието на прокурора

като изслуша докладваното от съдия Светлана Калинова

гражданско дело №******година и за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 290-293 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на Т. Л. Л. от [населено място] и С. С. Т. от [населено място] срещу въззивното решение на Добричкия окръжен съд, постановено на 02.04.2015г. по в. гр. д.№******г., с което е отменено решението на първоинстанционния съд и вместо това е отхвърлен предявеният от Т. Л. Л., С. С. Т. и Д. М. Д. срещу ОСЗ-Ш. и при участието на [община] по реда на чл. 11, ал. 2 ЗСПЗЗ иск за признаване за установено правото на наследниците на М. В. М., починал през 1894г., на възстановяване на притежаваните от тях права върху земеделски земи в размер на 654дка в землището на [населено място], Добричка област.

С определение №******г., постановено по настоящето дело, касационното обжалване на въззивното решение е допуснато на основание

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК, чл. 280 ал. 1 т. 3 ГПК

Навигация