Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2014

докладвано от съдия Людмила Цолова


Анотация

Въпрос

Следва ли по пряк иск по чл.226 ал.1 КЗ/отм./ обемът на отговорността на застрахователя да се ограничава до размера на присъденото обезщетение по уважен иск по чл.45 от ЗЗД срещу деликвента?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховен касационен съд на Република България, Търговска колегия, Първо отделение в публичното заседание на двадесет и осми март през две хиляди и шестнадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЕЛЕОНОРА ЧАНАЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

РОСИЦА БОЖИЛОВА, ЛЮДМИЛА ЦОЛОВА

при участието на секретаря Наталия Такева като изслуша докладваното от съдия Цолова т. д.№******г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на [фирма] срещу решение №******г. по гр. д.№******г. по описа на Софийски апелативен съд 1 състав в частта му, с която е отменено решение от 20.02.2013г., постановено по гр. д.№******г. по описа на СГС ГО I-13 състав в частта, с която предявеният от М. Г. П. срещу застрахователното дружество иск с правно основание чл. 226 КЗ /отм./ е отхвърлен за разликата от присъдените 32 000 лв., представляващи обезщетение за неимуществени вреди от ПТП, до 45 000 лв., като с решението на САС застрахователят е осъден да заплати на пострадалата тази разлика от 13 000 лв., ведно със законната лихва и разноските по делото.

В касационната жалба се поддържат доводи за неправилност, незаконосъобразност, поради нарушения на материалния закон и необоснованост на въззивното решение

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация