Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Бранислава Павлова


Анотация

Въпрос

Дали при влошено състояние на жилищната сграда и активност на съсобственик да я заздрави и укрепи, макар и в отклонение на предписанията на техническите органи, следва да се уважи негаторния иск за разваляне на сградата, предявен от другите съсобственици?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Първо гражданско отделение в съдебно заседание на шестнадесети март две хиляди и шестнадесета година в състав

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

БРАНИСЛАВА ПАВЛОВА

ЧЛЕНОВЕ:

ТЕОДОРА ГРОЗДЕВА, ВЛАДИМИР ЙОРДАНОВ

при участието на секретаря Анета Иванова като разгледа докладваното от съдията Бранислава Павлова гражданско дело N 4155/2015 г. по описа на Първо гражданско отделение, за да се произнесе съобрази:

Производството е по чл. 290 ГПК и сл.

М. Р. К. и С. М. У. чрез процесуалния им представител адв. С. У. са обжалвали въззивното решение на Смолянския окръжен съд №******г. по гр. д.№******г.

В касационната жалба са наведени доводи за нарушение на закона и процесуалните правила. Касаторите поддържат, че от доказателствата по делото не е установено, те да са извършили действия, с които пречат на ищците да упражняват правото си на собственост.

Ответниците С. А. И., А. С. И., С. Г. Д. и Е. С. Д. изразяват становище в писмения отговор по чл. 287 ГПК и представената писмена защита, че въззивното решение е правилно и следва да бъде оставено в сила.

Касационната жалба е приета за допустима и е допусната за разглеждане по същество с определение по чл. 288 ГПК №******г. по правния

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

  • Определение №****/**.**.2021 по дело №****/2021
    Може ли диспозитивът на постановеното по реда на чл. 109 ЗС решение да бъде бланкетен без да възпроизвежда състоянието, в което следва да бъде възстановен обектът?
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Навигация