Определение №****/**.**.2021 по дело №****/2021

докладвано от съдия Бранислава Павлова


Анотация

Въпрос

Може ли приносът в увеличение на наследството по смисъла на чл. 12, ал. 2 ЗН да бъде каузален и да е извършен при действието на облигационен договор между наследника и наследодателя?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Първо гражданско отделение, в закрито заседание на тринадесети октомври през две хиляди двадесет и първа година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

БРАНИСЛАВА ПАВЛОВА

ЧЛЕНОВЕ:

ТЕОДОРА ГРОЗДЕВА, МИЛЕНА ДАСКАЛОВА

като разгледа докладваното от съдията Бранислава Павлова гражданско дело №******г. по описа на Първо гражданско отделение, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

История на спора

С въззивно решение №******г., постановено по гражданско дело №******г., Бургаският окръжен съд, ІV въззивен граждански състав, е отменил първоинстанционното решение №******г. по гр. д. №******г. на Районния съд – Бургас в частта, с която са отхвърлени предявените в делбата по реда на чл. 346 ГПК искове от Г. Т. Ж. с правно основание чл. 60 ЗЗД и чл. 61, ал. 1 ЗЗД за присъждане на сумата от 33 258, 60 лв. и е решил делото по същество както следва:

1. Осъдил е на основание чл. 12, ал. 2 ЗН С. Т. Г. да заплати на Г. Т. Ж. сумата 8230лв., представляваща 1/2 от увеличената стойност на имот №.... в резултат от извършени преди откриване на наследството полезни разноски за засаждането на 6, 095

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Определения по чл. 288 ГПК, Предстои добавяне (допуска/недопуска)

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне, чл. 280 ал. 1 т. 3 ГПК

Навигация