Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Людмила Цолова


Анотация

Въпрос

Относно възможността на застрахователя да упражни правото си да прекрати договора за застраховка „Гражданска отговорност“ на основание чл.202 ал.1 изр.2 и ал.2от КЗ/отм./,поради неизпълнение на задължението за плащане на една от разсрочените вноски от застрахователната премия ,без да изпрати уведомление на застрахования.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховен касационен съд на Република България, Търговска колегия, Първо отделение в публичното заседание на двадесет и осми март през две хиляди и шестнадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЕЛЕОНОРА ЧАНАЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

РОСИЦА БОЖИЛОВА, ЛЮДМИЛА ЦОЛОВА

при участието на секретаря Н. Т. като изслуша докладваното от съдия Цолова т. д.№******г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на Ю. К. Д. и Л. Т. Д. срещу решение №******г. по гр. д.№******г. по описа на Софийски апелативен съд, 2 състав, с което е отменено изцяло решение от 05.04.2012г., постановено по гр. д.№******г. по описа на СГС и са отхвърлени като неоснователни предявените от тях срещу [фирма] искове с правно основание чл. 226 КЗ/отм./– за присъждане на обезщетения за неимуществени вреди – страдания, поради смъртта на дъщеря им К. Ю. Д., загинала на 18.01.2007г. при ПТП в размер на по 70 000 лв., ведно със законната лихва, считано от 19.01.2007г. до окончателното изплащане; а евентуално предявеният срещу деликвента А. Н. Т. иск с правно основание чл. 45 ЗЗД е уважен изцяло.

В касационната жалба се поддържат доводи за неправилност, незаконосъобразност, поради

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация