Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Албена Бонева


Анотация

Въпрос

Съдът по иска, предявен по реда на чл. 415 ГПК, респективно чл. 422 ГПК, произнася ли се по допустимостта на заповедното производство и за наличието на основания по чл. 410 ГПК, съответно чл. 417 ГПК, за издаване на заповедта за изпълнение?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, гражданска колегия, четвърто отделение, в открито съдебно заседание на четвърти февруари две хиляди и шестнадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

СВЕТЛА ЦАЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

АЛБЕНА БОНЕВА, БОЯН ЦОНЕВ

при секретаря Стефка Тодорова, като изслуша докладвано от съдията Албена Бонева гр. дело №******г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 ГПК и е образувано по касационна жалба, подадена П. Т. Е., чрез адв. Й. П. Й. от АК София, срещу въззивно решение №******г. постановено по въззивно гр. д. №******г. от Окръжен съд Перник.

Касационното обжалване е допуснато по въпроса: съдът по иска, предявен по реда на чл. 415 ГПК, респективно 422 ГПК, произнася ли се по допустимостта на заповедното производство и за наличието на основания по чл. 410, съответно чл. 417 ГПК, за издаване на заповедта за изпълнение.

Съставът на Върховния касационен съд дава следното разрешение:

Исковете, предявени по реда на чл. 415, ал. 1 и чл. 422 ГПК са установителни. Ищецът (кредитор) се ползва от изпълнително основание - издадената заповед. Оплаквания срещу самата нея могат да се релевират единствено в заповедното производство по реда на чл. 413 ГПК,

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Навигация