Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2022


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД, Търговска колегия, I т. о., в закрито заседание на 09.11., през две хиляди и двадесет и втора година, в състав:

Председател: Елеонора Чаначева

Членове: Васил Христакиев

Елена Арнаучкова

след

като изслуша докладваното от съдия Арнаучкова ч. т. д.№******г. и, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 274, ал. 2 ГПК.

Образувано е по частна жалба на „Алвисте ЕООД срещу определение №******г. по т. д.№******г., с което е оставена без уважение молбата му за освобождаване от ДТ по делото.

Основано на доводи за незаконосъобразност, искането е за отмяна на обжалваното определение и за освобождаване от заплащане на ДТ – изцяло или частично. Като се позовава на решение от 20.12.2007г. на ЕСПЧ по жалба №21638/03, частният жалбоподател счита, че националният съд трябва да разшири достъпа до правосъдие, още повече предвид конкретните обстоятелства по делото. Поддържа въведените твърдения, че финансовите му затруднения са настъпили само вследствие на проведеното арбитражно производство, което пък е предшествано от откриване на производство по несъстоятелност на застрахователя „Олимпик“ АД - Република Кипър. Счита, че от въведените твърдения за нарушаване на арбитражната процедура може да се направи извод за вероятна основателност на претенциите, което дава отражение върху преценката на съда за необходимостта от освобождаване от ДТ. Поддържа, че от представените доказателства е повече от ясно, че няма достатъчно средства за заплащане на ДТ, както и, че е представил дори доказателства, че едноличният собственик на капитала също няма възможност за допълнителна парична вноска. По тези съображения моли за освобождаване от задължението за предварително внасяне на ДТ в производството по чл. 48 ЗМТА.

Съставът на I т. о., в изпълнение на правомощията в производството по чл. 274, ал. 2 ГПК, приема следното:

Разгледана по същество, постъпилата частна жалба е неоснователна.

Производството по т. д.№******г., II т. о. е образувано по искова молба на „Алвисте ЕООД против Застрахователна компания „Олимпик“ АД, Република Кипър, с искане за отмяна на арбитражно решение от 08.11.2021г. по международно арбитражно дело №******г. на Арбитражен съд София. С него се осъжда „Алвисте ЕООД да заплати на Застрахователна компания „Олимпик“ АД, Република Кипър, чрез ЗК „Олимпик-клон България“ КЧТ, на осн. чл. 79, ал. 1 ЗЗД, във вр. чл. 284, ал. 2 ЗЗД сумата 30 044.97лв., представляваща неплатени и непредадени вноски по застрахователни полици, събрани от застрахователния агент за периода 16.07.-10.08.2018г. при извършване на дейност по договор за застрахователно ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари