Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Бонка Дечева


Анотация

Въпрос

Относно пределите на действие на силата на пресъдено нещо и мотивите на влязлото в сила решение ползват ли се с такава.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение, в съдебно заседание на 15 март две хиляди и шестнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЖАНИН СИЛДАРЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

ДИЯНА ЦЕНЕВА, БОНКА ДЕЧЕВА

при участието на секретаря Даниела Никова и в присъствието на прокурора изслуша докладваното от съдията БОНКА ДЕЧЕВА гр. дело 5180/2015 година:

Производството е по чл. 290 ГПК

С определение №******г. по гр. д.№******г.. по касационна жалба на С. Д. С. е допуснато касационно обжалване на решение №******г. по гр. д.№******г. на Окръжен съд-Монтана в частта, с която е потвърдено решение от 28.10.2014г. по гр. д.№******г. на РС-Монтана, в частта му, с която са определени квотите от допуснатия до делба недвижим имот.

В касационната жалба се прави оплакване за неправилност на решението поради съществени нарушения на съдопроизводствените правила и необоснованост. Конкретните оплаквания са свързани с това, че съдът се е позовал на мотивите на влезли в сила решения между страните, а мотивите не се ползват със сила на пресъдено нещо и за необосваност на извода, че двамата ответници П. и Д. В. притежават частта си като съсобственици вместо в режим на съпружеска имуществена общност.

Ответницата по касация П. Р. В. оспорва жалбата.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

  • Определение №****/**.**.2021 по дело №****/2021
    Ползват ли се със сила на пресъдено нещо/СПН/ мотивите на съдебно решение по иск по чл. 694 ТЗ в частта, с която съдът се е произнесъл по валидността на правоотношение, от което произтича спорното вземане?
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация