Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Златка Русева


Анотация

Въпрос

Търсената с установителния иск защита се изчерпва в силата на присъдено нещо, с която спорното право/правоотношение/ се потвърждава или отрича. Като предпоставка за допустимост на установителния иск по чл. 124, ал. 1 ГПК, изрично се подчертава изискването за интерес от установяването,който интерес за да съществува е достатъчно да се оспорва претендираното от ищеца право или да се претендира отричаното от него право, като и в двата случая е налице нужда от защита чрез предявяване на установителния иск, защото смущава нормалното упражняване правата на ищеца. Наличието на правен интерес се преценява конкретно, въз основа на обосновани твърдения, наведени с исковата молба,като при оспорването им ищецът следва да докаже фактите от които те произтичат. Съдът е длъжен да провери допустимостта на иска още с предявяването му и да следи за правния интерес при всяко положение на делото,а когато констатира, че ищецът няма правен интерес прекратява производството по делото,без да се произнася по основателността на претенцията.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, второ гражданско отделение, в съдебно заседание на 06.04.2016 две хиляди и шестнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ПЛАМЕН СТОЕВ

ЧЛЕНОВЕ:

ЗЛАТКА РУСЕВА, ЗДРАВКА ПЪРВАНОВА

при участието на секретаря ТЕОДОРА ИВАНОВА

изслуша докладваното от председателя (съдията) ЗЛАТКА РУСЕВА

дело №******година

Производството е по член 290 ГПК.

Образувано е по касационна жалба вх.№******г., подадена Д. Й. Й., чрез пълномощника му адвокат Е. Г. Х., против решение №******г. на Софийски апелативен съд, постановено по гр. д.№******г. по описа на същия съд, с което се потвърждава решение от 13.01.2014г. постановено по гр. д.№******г. по описа на Софийски градски съд, ГО,І-1 състав, с което се отхвърля предявеният от Е. А. Й. и Д. Й. Й. против [фирма], С., М. П. Ч., В. С. Б., П. Г. В. и [фирма], С., иск с правно основание член 124, ал. 1 ГПК за признаване за установено по отношение на ответниците, че ищците са собственици на цялата сграда, със застроена площ от 167,71кв. м, Р.-1369,65 кв. м, състояща се от сутеренен етаж, партерен етаж, пет типови етажа и шести етаж, построена във фазагруб строеж в източната реална част от дворното място, находящо се в [населено място],

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решение по (предстои добавяне)

Отделение/Колегия: ******

Навигация