Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2022


Класификация

  • Вид съдебен акт:
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ТЪРГОВСКА КОЛЕГИЯ, ВТОРО ОТДЕЛЕНИЕ, в закрито съдебно заседание на осемнадесети октомври през две хиляди двадесет и втора година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: КОСТАДИНКА НЕДКОВА

ЧЛЕНОВЕ: НИКОЛАЙ МАРКОВ

ГАЛИНА ИВАНОВА

като изслуша докладваното от съдия Галина Иванова т. д. №******г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 307 ГПК.

М. А. Ч. е подала молба за отмяна на влязло в сила решение №******г. по гр. д. 404/2021 г. Апелативен съд – София.

Излага обстоятелства, че не е участвала процеса, като били нарушени правилата за призоваване по отношение на нея. Освен това твърди, че не е била надлежно представлявана и не е могла да осъществи защитата си. Била представлявана от лице, без представителна власт.

Моли да се отмени решението.

Ответникът Т. С. К. оспорва молбата. Твърди, че същата не е подадена в срок. Предвид соченото от нея основание, била уведомена на 06.04.2022 г. за делото, като собственоръчно била попълнила молба вх. №******г. за изискване на препис от решението, чиято отмяна се иска. Оспорва молбата по същество.

Върховният касационен съд, състав на Второ търговско отделение, за да се произнесе взе предвид следното:

Молбата за отмяна на влязло в сила съдебно решение е подадена в срок. Неоснователно е направеното от ответника възражение. Видно от данните по делото, молба за издаване на заверен препис от решението по делото, копие от уведомлението, връчено на адвокат чрез призовкар на 05.08.2022 г, е подадена на 06.04.2022 г., по делото, по което е образувано първоинстанционното производство. Върху молбата от 06.04.2022 г. е удостоверено получаването на преписа от решение на 12.04.2022 г. Молбата за отмяна до Върховния касационен съд е подадена на 12.07.2022 г.

Съгласно нормата на чл. 305, ал. 1, т. 5 ГПК, молбата за отмяна трябва да се подаде в тримесечен срок от узнаване на решението в случаите на чл. 303, ал. 1, т. 5 ГПК. В настоящия случай, с оглед изложените основания за отмяна на решението, този срок е спазен. Реалното получаване и узнаване на решението е извършено на 12.04.2022 г. Молбата е подадена на 12.07.2022 г. Следователно е в предвидения в чл. 303, ал. 1, т. 5 ГПК.

С оглед на горното и като взе предвид, че е установено надлежно и редовно подадена молба, съгласно чл. 307, ал. 2 ГПК, настоящият съдебен състав счита, че следва да бъде насрочена за разглеждане в ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари