Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Гълъбина Генчева


Анотация

Въпрос

Дали заедно с делбата на самостоятелен обект в сграда в режим на етажна собственост съдът следва да допусне до делба и припадащата се към този обект идеална част от дворното място?
За задължението на въззивния съд служебно да приложи императивна правна норма.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение, в открито заседание на десети март две хиляди и шестнадесета година, в състав:

Председател:

ДОБРИЛА ВАСИЛЕВА

Членове:

МАРГАРИТА СОКОЛОВА, ГЪЛЪБИНА ГЕНЧЕВА

при секретаря Емилия Петрова, като разгледа докладваното от съдия Генчева гр. д.№******г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 ГПК. Образувано е по касационна жалба на И. Б. Р. и Б. С. Р. срещу решение №******г. по в. гр. д.№******г. на Благоевградския окръжен съд.

Жалбоподателите поддържат, че съдът неправилно отказал да допусне до делба припадащата се към процесния апартамент идеална част от дворното място, което е обща част по смисъла на чл. 38 ЗС. Неправилно бил определен и размерът на идеалните части от другите общи части на сградата. Първоначално съществуващата двуетажна сграда била надстроена с трети жилищен етаж, което водело до промяна в размера на припадащите се идеални части от обслужващите общи помещения – зимник и таван. Освен това съдът не съобразил, че дарението от 1986г. не е имало за предмет идеални части от дворното място. Неправилно били определени и квотите, при които е допусната делба на процесния апартамент. Жалбоподателите отричат настъпването на вещен прехвърлителен

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация