Анотация

Въпрос

За връзката между обедняването и обогатяването при предявен иск по чл. 59 ЗЗД от лице, претендиращо самостоятелни права върху недвижима вещ и лишено от възможността да я ползва, срещу наемателя на вещта по сключен с трето лице – несобственик договор за наем.

Налице ли е обогатяване по смисъла на чл. 59, ал. 1 ЗЗД за сметка на действителния собственик на имота в полза на наемателя, ползвал имота и заплащал наемна цена по сключен с несобственик договор за наем?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Четвърто гражданско отделение в закрито заседание на девети май през две хиляди двадесет и втора година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Мими Фурнаджиева

ЧЛЕНОВЕ: Велислав Павков, Десислава Попколева

като разгледа докладваното от съдия Попколева гр. дело №******год., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на „Бюти консулт“ ЕООД, чрез адв. В. П. против решение от 17.06.2021 г. по в. гр. д. №******градски съд в частта, с която е потвърдено решение №******г. по гр. д. №******г. по описа на Софийски районен съд, поправено с решения от 07.10.2019 г. и от 06.03.2020 г., с което касаторът е осъден да заплати на Министерство на вътрешните работи на основание чл. 59 ЗЗД сумата от 4 536,33 лв. –обезщетение за лишаване от ползване на недвижими имот-обособена част от плувен комплекс С. в [населено място], представляваща търговска площ от 20 кв. м. и склад от 10 кв. м. /фризьорски салон/ за периода 01.11.2007 г. – 01.06.2010 г., ведно със законната лихва от 16.11.2010 г. до окончателното изплащане.

С решение от 07.10.2019 г. и решение от 06.03.2020 г., постановени по гр. д. №******г. в производства по реда

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Опр. по чл. 288 ГПК за допускане, Определения по чл. 288 ГПК, Решено

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне, чл. 280 ал. 2 пр. 2 ГПК

Навигация