Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Гълъбина Генчева


Анотация

Въпрос

Когато собственикът на земята след разрушаване на застрашена от самосрутване сграда сам е изградил нова сграда в имота с тройно по-голям магазинен етаж, има ли право на обезщетение за вложените труд и средства от съсобственика на преди съществуващия по-малък магазинен етаж и дали в този случай подобрителят е добросъвестен или недобросъвестен?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Второ гражданско отделение, в открито съдебно заседание на пети април през две хиляди и шестнадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Красимир Влахов

ЧЛЕНОВЕ:

Камелия Маринова, Веселка Марева

при участието на секретаря Зоя Якимова

като изслуша докладваното от съдия Веселка Марева гр. д.№******година и за да се произнесе взе предвид следното:

Производство по чл. 290 ГПК.

Обжалвано е решение №******г. по гр. д. №******г. на Бургаски окръжен съд, с което е оставено в сила решение №******г. по гр. д. №******г. на Бургаски окръжен съд. С последното е постановено следното: 1/ извършена е съдебна делба чрез изнасяне на публична продан на делбения имот, представляващ първи /магазинен/ етаж от четириетажна жилищна сграда с идентификатор 67800.501.424.1, построена в поземлен имот с идентификатор 67800.501.424 по плана на С.; 2/ осъден е М. Г. М. да заплати на К. П. К. и Р. Г. К. сумата 2 184,85лв., представляваща припадаща се част от разходи за проектиране, строителен и инвеститорски надзор по време на строителството и съпътстващи разходи относно четириетажната сграда с идентификатор 67800.510.424.1, построена горепосочения поземлен имот, ведно със суми за данък сгради и такси смет за периода 2007-2012г.;

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК, чл. 280 ал. 1 т. 2 ГПК, чл. 280 ал. 1 т. 3 ГПК

Навигация