Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Ирина Петрова


Анотация

Въпрос

Прекъсва ли се давността за акцесорния иск за лихви по отношение на застрахователя, привлечен като трето лице-помагач в процеса, проведен от увредените срещу делинквента със задължителното за нея разрешение?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД – Търговска колегия, състав на І т. о. в открито заседание на двадесет и първи март през две хиляди и шестнадесета година в състав:

Председател:

Дария Проданова

Членове:

Емил Марков, Ирина Петрова

с участието на секретаря Е. Стоянова

като изслуша докладваното от съдията Петрова т. д. №******год. за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 ГПК.

С Решение №******г. по в. гр. д.№******г. на АС Велико Търново е потвърдено решението по т. д.№******г. на Великотърновския ОС. С него [фирма] е осъдено да заплати на основание чл. 226, ал. 1 КЗ-отменен на Е. В. Т., Т. Д. Т. и М. Д. Т. по 42 000лв. на всяка една-обезщетение за причинени неимуществени вреди от смъртта на техния съпруг и баща Д. Т., ведно със законната лихва от датата на застрахователното събитие-18.04.2009г., както и да заплати на всяка една от ищците на основание чл. 86, ал. 1 ЗЗД по 14 848.60лв.-обезщетение за забавено изпълнение в размер на законната лихва за периода от датата на застрахователното събитие до датата на плащането върху сумите от по 42 000лв.-доброволно платени от застрахователното дружество на 10.08.2012г. Решението в частта за

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация