Годишен абонамент с 20% отстъпка! За всички потребители от 19.02 до 29.02.2024 г., включително.

Добър ден! Моля, влезте в профила си!

Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2022

докладвано от съдия Боян Цонев


Анотация

Въпрос

1) за преценката на съда относно тежестта на извършено дисциплинарно нарушение, по смисъла на чл. 189, ал. 1 КТ, в случаите по чл. 190, ал. 1, т. 2 КТ – неявяване на работа в течение на два последователни работни дни; 2) в случай, че работник или служител е с чисто дисциплинарно минало и при неявяването му на работа без основателни причини повече от два последователни работни дни за работодателя най-вероятно не биха настъпили неблагоприятни последици, то може ли въобще да се ангажира дисциплинарна отговорност по смисъла на чл. 190, ал. 1, т. 2 КТ, налагайки наказание „уволнение, и ако – да, колко дни минимално трябва да не се е явил на работа; 3) неявяването на работа без законово обоснована причина през учебните ваканции, в това число и лятната, която е 75 дни, от страна на педагогическия персонал, счита ли се за тежко нарушение на трудовата дисциплина и възможно ли е налагане на дисциплинарно наказание „уволнение; и 4) започването на официално потвърдените от Министерството на образованието и науката (МОН) ваканции в учебните заведения, основание ли е за неявяване на работа сред педагогическия състав на дадено училище. По отношение на първия правен въпрос жалбоподателят навежда допълнителното основание за допускане на касационно обжалване по чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК, като поддържа, че този въпрос е разрешен с обжалваното въззивно решение в противоречие с решение №133/23.04.2015 г. по гр. дело №5394/2014 г. на IV-то гр. отд. на ВКС. По отношение на останалите три правни въпроса касаторът сочи допълнителното основание по чл. 280, ал. 1, т. 3 ГПК, като твърди тези въпроси да са от значение за точното прилагане на закона, както и за развитието на правото, но без да излага каквито и да било съображения в тази насока.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

Текст

ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, Четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на осми декември през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: АЛБЕНА БОНЕВА

ЧЛЕНОВЕ: БОЯН ЦОНЕВ

МАРИЯ ХРИСТОВА

като разгледа, докладваното от съдия Боян Цонев, гр. дело №******[/aam]******г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на ответника по делото Средно училище (СУ) „Васил Левски” – [населено място] срещу решение №******[/aam]******г., постановено по възз. гр. дело №******[/aam]******г. на Софийския окръжен съд. С обжалваното възивно решение, като е потвърдено първоинстанционното решение №******[/aam]******г. по гр. дело №******[/aam]******г. на Елинпелинския районен съд, са уважени предявените от М. Д. Ф. срещу жалбоподателя, искове с правно основание чл. 344, ал. 1, т. 1, т. 2 и т. 3, във вр. с чл. 225, ал. 1 КТ, а именно: признато е за незаконно и е отменено уволнението на ищцата, извършено на основание чл. 330, ал. 2, ...

Модул "ГПК"

Съдебният акт, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "ГПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни актове на Върховния касационен съд, Гpaждaнcĸa и Tъpгoвcĸa ĸoлeгии с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "ГПК".

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Пособия

Следете за обновления Добавете в Бележника

Намерете свързан съдебен акт по номер/година на делото:

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "погасяване на право на строеж по давност", въведете само "погасяване право строеж давност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по гр. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Споделяне

Прочетени

Отзиви от нашите клиенти

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Newsletter Form (#1)

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за безплатния ни информационен ни бюлетин Dictum Pro Bono, за да получавате актуална информация за практиката на Върховния касационен съд по граждански и търговски дела


Българското прецедентно право