Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2022


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

за определянето на обезщетение за неимуществени вреди и задължението на съда да прецени всички конкретни обективно съществуващи обстоятелства за точното прилагане на принципа на справедливостта по чл. 52 ЗЗД и задължението на съда да изложи мотиви относно наличието на причинна връзка между незаконосъобразното обвинение и причинените вреди – които въпроси са разрешени в противоречие със задължителна съдебна практика – т.ІІ от ППВС №.4/1968г., т. 3 и т. 11 ТР №.3/2005г. на ОСГК на ВКС, т. 19 ТР №.1/2001г. на ОСГК на ВКС, както и по въпроса как се определя и какво е съдържанието на понятието „справедливост“ съобразно чл. 52 ЗЗД /реш.№.64/26.06.20 по г. д.№.3132/2019, ІІІ ГО, реш.№.60289/15.12.21 по г. д.№.837/2021, ІV ГО, реш.№.31/22.02.21 по г. д.№.1699/2020, ІV ГО/.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на първи ноември през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ИЛИЯНА ПАПАЗОВА

ЧЛЕНОВЕ: МАЙЯ РУСЕВА

ДЖУЛИАНА ПЕТКОВА

участието на секретаря.,

като разгледа докладваното от съдията Русева г. д.N.2076 по описа за 2022г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационни жалби на Софийска апелативна прокуратура и Д. Н. Л. срещу решение №******г. д.№******г. д.№******гане и поддържане на обвинение в извършване на престъпление, за което е оправдан с влязла в сила присъда от 8.11.18 по нохд №.1750/2018 на СРС, ведно със законната лихва от 21.03.19 до окончателното изплащане, като искът е отхвърлен за разликата до пълния предявен размер от 50000лв. Ищецът обжалва решението в отхвърлителната му част, Прокуратурата на РБ - в осъдителната.

Д. Л. не взема становище по жалбата на Софийска апелативна прокуратура; последната не взема становище по неговата.

Касационните жалби са подадени в срока по чл. 283 ГПК, от процесуално легитимирани за това лица, срещу подлежащо на касационно обжалване въззивно решение и са процесуално допустими.

За да се произнесе относно наличието на предпоставките по чл. 280 ГПК за допускане на касационно обжалване на въззивното решение, ВКС съобрази следното:

С обжалваното решение въззивният съд е приел, че са налице основанията за ангажиране на отговорността на държавата за вреди, тъй като ищецът е бил обвинен в извършване на престъпление /по чл. 209, ал. 1, предл. второ вр. с чл. 20, ал. 2 вр. с ал. 1 НК/ и впоследствие е бил оправдан с влязла в сила присъда. От фактическа страна е изяснено, че на 15.04.16 Д. Л. е бил задържан за 24часа, извършено било ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари