Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2022


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

1. Допустимо ли е въззивният съд да обоснове извод за липса на опасност от настъпване на родителско отчуждение и прекъсване на връзката родител – дете единствено на база данни от социално проучване на компетентната по местоживеене на детето Дирекция ”Социално подпомагане? 2. Длъжен ли е въззивният съд да назначи служебно изготвяне на допълнителна съдебно – психологическа експертиза във въззивната инстанция, която да даде заключение за актуалното състояние на детето при констатиране наличието, респ. липсата на предпоставки за изменение на действащия режим на упражняване на родителските права? При преценка за предоставяне на упражняването на родителските права водещи критерии ли са полът и възрастта на детето спрямо констатирани и доказани по делото по-добри възможности за отглеждане на малолетното дете от родителя с право на лични контакти?

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, трето гр. отделение, в закрито заседание на 26.10.2022 г., в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАРИЯ ИВАНОВА

ЧЛЕНОВЕ: ДАНИЕЛА СТОЯНОВА

ТАНЯ ОРЕШАРОВА

Като разгледа докладваното от съдия Иванова гр. д. №******г., намира следното:

Производството е по чл. 288, вр. с чл. 280 ГПК.

ВКС се произнася по допустимостта на касационната жалба на И. Д. срещу въззивното решение на Окръжен съд Кюстендил по гр. д. №******г. и по допускане на обжалването. С въззивното решение е отхвърлен предявеният от касатора срещу Н. В. иск по чл. 59, ал. 9 СК, за изменение на първоначално определените мерки относно упражняване на родителските права за малолетното дете на страните – Й. Д./ род. през 2017 г./, с предоставянето им на бащата.

Касационната жалба е подадена в срока по чл. 283 ГПК срещу подлежащо на обжалване въззивно решение и е допустима.

За допускане на обжалването касаторът се позовава на чл. 280, ал. 1, т. 1 и 3 и ал. 2 ГПК.

Поставя като значими за спора и за точното прилагане на закона, както и за развитието на правото, поради липсата на конкретна съдебна практика по тях, следните правни въпроси: 1. Допустимо ли е въззивният съд да обоснове извод за липса на опасност от настъпване на родителско отчуждение и прекъсване на връзката родител – дете единствено на база данни от социално проучване на компетентната по местоживеене на детето Дирекция ”Социално подпомагане? 2. Длъжен ли е въззивният съд да назначи служебно изготвяне на допълнителна съдебно – психологическа експертиза във въззивната инстанция, която да даде заключение за актуалното състояние на детето при констатиране наличието, респ. липсата на предпоставки за изменение на действащия режим на упражняване на родителските права? При преценка ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари