Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2022


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

Длъжен ли е работодателят да прави при подбора сравнителна оценка на квалификацията и качеството на работата на всички обхванати от подбора лица и съответно да събира нова допълнителна информация само с оглед извършването на подбор, за да установи кой работи по-лошо от другите, или следва само въз основа на събраната от него до момента информация да прецени кой от служителите му е по-полезен с оглед интересите на институцията. Поддържа се, че даденото от въззивния съд разрешение по този въпрос е в противоречие със задължителната съдебната практика на ВКС, обективирана в Тълкувателно решение №3/16.01.2012 г. по т. д. №3/2011 г., според което преценката на работодателя по чл. 329, ал. 1 КТ – кой от работниците и служителите има по-висока квалификация и работи по-добре подлежи на съдебен контрол в производството по иск с правно основание чл. 344, ал. 1, т. 1 КТ при упражняването, на който съдът проверява, основават ли се на приетите от работодателя оценки по законовите критерии по чл. 329, ал. 1 КТ на действително притежаваните от работниците и служителите квалификация и ниво на изпълнение на възложената работа. По втория допълнителен селективен критерий не е изложена мотивирана обосновка, а се поддържа бланкетно, че въпросът е от значение за точното прилагане на закона.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, Четвърто гражданско отделение в закрито заседание на двадесети септември през две хиляди двадесет и втора година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Мими Фурнаджиева

ЧЛЕНОВЕ: Велислав Павков

Десислава Попколева

като разгледа докладваното от съдия Попколева гр. дело №******год., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на Професионална гимназия по туризъм „П. К. Яворов, чрез адв. Я. Я. против решение №******г. по в. гр. д. №******г. на Окръжен съд Добрич, с което като е потвърдено решение от 24.03.2021 г., постановено от Районен съд Добрич по гр. д. №******г., са уважени предявените от М. В. К. срещу касатора искове с правно основание чл. 344, ал. 1, т. 1 и т. 2 КТ – за признаване на уволнението за незаконно и за отмяна на заповед №******г. на директора на гимназията за прекратяване на трудовото й правоотношение на основание чл. 328, ал. 1, т. 2 КТ и за възстановяване на заеманата преди уволнението длъжност „старши учител по немски език“.

Върховният касационен съд, Четвърто гражданско отделение констатира, че касационната жалба е подадена в срока по чл. 283 ГПК от легитимирана да обжалва страна и е насочена срещу ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари