Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2022


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

при изтъквано основание на чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК: за обсъждане на всички доказателства и доводи на страните като задължение на въззивния съд; за задължението на този съд да посочи в решението върху кои доказателства основава приетата фактическа обстановка; ограничен ли е съдът от събраните доказателства, допустимо ли е да приеме за доказан даден факт без да са събрани доказателства, да основе решението си на предположения; относно задължението на решаващия съд да преценява гласни доказателства по вътрешно убеждение според правилата на чл. 172 ГПК и при противоречиви показания; за задължението на съда да изложи мотиви. Сочи се противоречие с т. 3 ППВС №******г, т. 13 ППВС №1/1985г и множество решения от практиката на ВКС.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, трето гражданско отделение, в закрито заседание на двадесет и девети септември, две хиляди двадесет и втора година в състав:

Председател: ЕМИЛ ТОМОВ

Членове: ДРАГОМИР ДРАГНЕВ

ГЕНОВЕВА НИКОЛАЕВА

изслуша докладваното от съдията Емил Томов

гр. дело №******г.

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на С. Й. Т. , както и по касационна жалба на С. Х. С. , подадени чрез пълномощтниците им по делото срещу решение №******г по в. гр. дело №******г. на Окръжен съд –Монтана, с която в обжалваната от страните част- по определения режим на лични отношения на детето А. с бащата и по отношение размера на дължимата от последния издръжка, е изменено решението от 18.03.2021г по гр. д №******г на Районен съд-Лом, с което е бил разгледан спор по чл. 127, ал. 2 СК

Упражняването на родителските права са предоставени на майката С. Й. Т., местожителството е определено при нея -понастоящем в [населено място] и решението на първоинстанционния съд е влязло в сила в тази част.

Касаторката Т. , чрез адв К. Б. обжалва въззивното решение в частта по определения режим на лични отношения с бащата, момента от който е присъдена издръжката, включително по отношение присъждането на допълнителен размер без да да се постанови предварително изпълнение на решението от въззивния съд. Обжалва се потвърждаването от окръжния съд на допълнително решение на РС Лом от 12.05.2021г, с което в производство по чл. 250 ГПК е отказано допълване на решението относно режима на лични контакти с изричен диспозитив относно мястото, където контактите да се осъществяват, след като бащата вземе детето –точен адрес и определено населено място.

В приложено изложение се изтъква очевидна неправилност на решението - основание по чл. 280, ал. ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари