Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2022


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за допускане
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

Какъв обем от информация следва да съдържа заповед за налагане на дисциплинарно наказание „уволнение“, за да се счита надлежно мотивирана съгласно изискванията на чл. 195 КТ?

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, четвърто гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на двадесет и четвърти октомври две хиляди двадесет и втора година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
Василка Илиева

ЧЛЕНОВЕ:
Борис Илиев, Ерик Василев

като разгледа докладваното от Борис Илиев гр. д.№******г.

за да постанови определението, взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на Столична община /СО/ с искане за допускане на касационно обжалване на въззивно решение на Софийски градски съд №******г. по гр. д.№******г., с което частично е отменено и частично е потвърдено решение на Софийски районен съд от 24.03.2021 г. по гр. д.№******г. и като краен резултат по предявените от Т. А. М. против касатора искове, квалифицирани по чл. 344, ал. 1, т. 1, т. 2 и т. 3 КТ и чл. 55 ЗЗД, е признато за незаконно и е отменено уволнението, извършено със заповед №******г. на кмета на СО, ищцата е възстановена на заеманата преди уволнението длъжност „старши инспектор”, ответникът е осъден да заплати 7 664,10 лв обезщетение за оставане без работа за период 16.04.2019 г. – 16.10.2019 г. със законната лихва от 17.05.2019 г. и 1 246 лв заплатено на отпаднало основание обезщетение при дисциплинарно уволнение, като е разпределена и отговорността за разноските по делото.

Жалбоподателят поставя в изложението си по чл. 284, ал. 3, т. 1 ГПК правни въпроси, които при условията на Тълкувателно решение №1/19.02.2010 г. по тълк. д.№1/2009 г., ОСГТК, ВКС, следва да бъдат уточнени в следния смисъл: мотивирана ли е съгласно изискванията на КТ заповед за налагане на дисциплинарно наказание „уволнение, ако извършените дисциплинарни нарушения са описани в документи, към които заповедта препраща и които са били известни на наказания; какъв обем от информация следва да съдържа заповед за налагане на дисциплинарно наказание „уволнение, за да се счита надлежно мотивирана съгласно изискванията на чл. 195 КТ; какви са критериите, по които съдът преценява извършено ли е описаното в заповед за налагане на дисциплинарно наказание „уволнение нарушение и неговата тежест; може ли съдът да приеме за установени твърдяни от ищеца обстоятелства, за които при анализа на доказателства не е приел наличие на достатъчно данни. Касаторът поддържа, че въззивният съд е разрешил тези въпроси в противоречие с практиката на ВКС.

Ответната страна Т. ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари