Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2022


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за допускане
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

Допустимо ли е пълното доказване да бъде осъществено чрез косвени доказателства?

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд, Гражданска колегия, Четвърто отделение, в закрито заседание на тринадесети октомври две хиляди двадесет и втора година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
АЛБЕНА БОНЕВА

ЧЛЕНОВЕ:
БОЯН ЦОНЕВ, МАРИЯ ХРИСТОВА

като разгледа докладваното от съдия М. Христова гр. дело №******г. взе предвид следното:

Производството по делото е образувано по касационна жалба от „Енерго – Про Продажби“ АД, [населено място], чрез адвокат Б. Г., срещу въззивното решение на Шуменски окръжен съд №******г. по в. г. д.№******г.

В жалбата са изложени доводи за неправилност на атакуваното решение поради нарушение на процесуалния и материалния закон, както и поради необоснованост.

Насрещната страна Р. Д. Р. с писмен отговор в срока по чл. 287, ал. 1 ГПК, чрез адвокат Й. А., оспорва жалбата. Твърди, че не са налице основания за допускане на касационното обжалване, тъй като част от поставените в изложението въпроси не са обуславящи за правните изводи на съда, а останалите са обосновани единствено с интерпретация на доказателствата и обстоятелствата по делото. Поставените въпроси са разрешени в съответствие с формираната практика на ВКС. По същество изразява становище за неоснователност на жалбата. Направил е искане за присъждане на разноските за производството и възражение за прекомерност на договореното и заплатено от насрещната страна адвокатско възнаграждение.

Съставът на Върховния касационен съд намира, че касационната жалба е допустима.

Подадена е в срока по чл. 283 ГПК, от легитимирана страна, срещу подлежащ на обжалване съдебен акт, и отговаря на изискванията по чл. 284 ГПК, ал. 1 и 2.

Приложено е и изложение по чл. 280, ал. 1 ГПК, с което са изпълнени и условията на чл. 284, ал. 3, т. 1 ГПК.

По заявените основания за допускане на касационното обжалване, съставът на Върховния касационен съд, четвърто гражданско отделение, намира следното:

Въззивното решение е постановено по реда на чл. 294 ГПК, след постановено отменително решение №******г. по г. д.№******г. на ВКС, ІІІ г. о. и връщане на делото за разглеждане от друг състав с указания по приложение на материалния закон и за допускане на съдебно – техническа експертиза.

Със същото въззивният съд, след отмяна на решението на първостепенния Районен съд Шумен, е постановил друго, с което е приел за установено в отношенията между страните, че Р. Д. Р. не дължи на „Енерго – Про Продажби“ АД сумата от 6 327,70лв., представляваща стойността на допълнително начислена електроенергия за периода от 19.04.2017г. до 18.04.2018г., ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари