Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2022


Класификация

  • Вид съдебен акт:
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд, Гражданска колегия, Четвърто отделение, в закрито заседание на двадесети октомври през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: АЛБЕНА БОНЕВА

ЧЛЕНОВЕ: БОЯН ЦОНЕВ

МАРИЯ ХРИСТОВА

като разгледа докладваното от съдия М. Христова гр. дело №******г. взе предвид следното:

Производството по делото е образувано по касационна жалба А. Г. Д., чрез адвокат К. А., срещу въззивното решение на Окръжен съд – Пловдив №******г. по в. г. д.№******г.

В жалбата са изложени доводи за нищожност, недопустимост и неправилност на въззивното решение, поради нарушение на материалния и процесуалния закон, както и необоснованост.

С молба вх.№******г. С. Л. Д., чрез адвокат К. А., е изразила становище за присъединяване към подадената касационна жалба.

Насрещната страна Е. А. И., в качеството ѝ на наследник по закон на В. В. Д., с писмен отговор в срока по чл. 287, ал. 1 ГПК, чрез адвокати А. М. – П. и Р. Ж., оспорва жалбата. Твърди, че не са налице основания за допускане на касационното обжалване, тъй като формулираните въпроси не са от значение за формиране на решаващата воля на съда. Част от възраженията, по които са поставени въпросите са въведени едва в касационното производство – не са повдигани пред съда и за тях не са събирани доказателства. В условие на евентуалност, твърди неоснователност на жалбата. Претендира присъждане на направените по делото разноски.

Насрещните страни Ж. А. А., И. И. Б., Б. И. Ц., В. И. Б. и В. Г. П., в качеството им на наследници по закон на В. В. Д., редовно призовани не са депозирали писмени отговори в срока по чл. 287, ал. 1 ГПК и не изразяват становище по жалбата.

Съставът на Върховния касационен съд намира, че касационната жалба е подадена в срока по чл. 283 ГПК, от легитимирана страна и отговаря на изискванията по чл. 284, ал. 1, ал. 2 и ал. 3 ГПК, но е недопустима, като подадена срещу акт, който е изключен от касационен контрол.

Съобразно разпоредбата на чл. 280, ал. 3, т. 1 ГПК не подлежат на касационно обжалване решенията по въззивни дела с цена на иска до 5 000лв. по граждански дела, и до 20 000лв. по търговски спорове, с изключение на решенията по искове за собственост и други вещни права върху недвижими имоти и по съединените с тях искове, които имат обуславящо значение за иска за собственост.

Обжалваното решение е постановено по предявени ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари