Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2021


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ТЪРГОВСКА КОЛЕГИЯ, ВТОРО ОТДЕЛЕНИЕ, в закрито съдебно заседание на четвърти октомври през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: КОСТАДИНКА НЕДКОВА

ЧЛЕНОВЕ: НИКОЛАЙ МАРКОВ

ГАЛИНА ИВАНОВА

като изслуша докладваното от съдия Галина Иванова т. д. 2235 по описа за 2021 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 288 ГПК.

Касационният жалбоподател К. И. Б. чрез адвокат София Н. обжалва решение №******г. по т. д. 277/2021 г. по описа на Софийски апелативен съд, Гражданска колегия, 1 състав, с което е потвърдено решението на Софийски градски съд по гр. д. 8758/2019 г., с което е отхвърлен иска му срещу ЗД „Лев инс“ АД за заплащане на обезщетение в размер на 150 000 лв, за причинените му неимуществени вреди от претърпените болки и страдания в пътно-транспортно произшествие на 31.08.2018 г. в [населено място], [улица]в посока О. Мост с „КИА К5“ рег. [рег. номер на МПС] .

В касационната жалба сочи основания по чл. 281, т. 3 ГПК – нарушение на материалния закон, съществено нарушение на съдопроизводствените правила и необоснованост. Излага подробни съображения за необоснованост на съдебното решение с оглед възприемане фактическата обстановка и направеният извод относно липсата на причинно-следствена връзка между противоправното поведение на водача на лекия автомобил и състоялото се пътно-транспортно произшествие. Претендира разноски.

В инкорпорираното в касационната жалба изложение по чл. 284, ал. 3, т. 1 ГПК не се сочат въпроси, които да са основание по чл. 280, ал. 1, т. 1 – 3 и ал. 2 ГПК за допускане на решението до касационно обжалване. Твърди се противоречие на обжалваното решение с практиката на Конституционния съд и с тълкувателни решения на Върховния касационен съд.

Обосновава основание за допускане решението до касационно обжалване, съгласно чл. 280, ал. 2, предл. трето ГПК, като твърди явна незаконосъобразност и несправедливост на съдебното решение.

„Застрахователна компания Лев Инс“ АД, [населено място] оспорва касационната жалба. Счита, че не са налице основания за допускане на касационно обжалване. Претендира разноски.

В. К. Д. – трето лице помагач по делото, не е изразила становище по подадената касационна жалба.

Върховният касационен съд, Търговска колегия, състав на Второ отделение, след като прецени данните по делото, приема следното:

Касационната жалба е подадена в срок. Съобщение с препис от решението е връчен на 19.07.2021 г. Касационната жалба е от 27.07.2021 г. Следователно е в ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари