Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2022

докладвано от съдия Пламен СтоевКласификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

Следва ли съобразно задължението на съда по чл. 235, ал. 2 ГПК и чл. 236, ал. 2 ГПК мотивите на решението на въззивния съд да съдържат изложение и обсъждане на всички доводи и възражения на страните, както и изрични и ясни мотиви защо съдът счита доводите и възраженията на страните за неоснователни, и може ли съдът да основе решението си само на избрани от него доказателства, без да обсъди останалите събрани по делото доказателства и без да изложи съображения защо приема едните и не приема другите, както и конкретно, ясно и точно да изложи в решението си върху кои доказателства основава приетата за установена фактическа обстановка, а ако по делото са събрани противоречиви доказателства, мотивирано да каже защо и на кои вярва, на кои - не, кои възприема и кои не възприема.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, второ гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на двадесет и трети ноември две хиляди двадесет и втора година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПЛАМЕН СТОЕВ

ЧЛЕНОВЕ: ЗДРАВКА ПЪРВАНОВА

РОЗИНЕЛА ЯНЧЕВА

изслуша докладваното от съдията Пламен Стоев гр. д. №******г. и за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационни жалби на К. П. К. и на П. Н. К. срещу въззивно решение №******г., постановено по в. гр. д. №******г. на Кърджалийския окръжен съд, с оплаквания за неправилност поради нарушение на материалния закон, допуснати съществени нарушения на съдопроизводствените правила и необоснованост - касационни основания по чл. 281, т. 3 ГПК.

С посоченото решение въззивният съд, след отмяна на предходно въззивно решение от ВКС и връщане на делото за ново разглеждане, е отменил решение №******г. по гр. д. №******г. на Кърджалийския районен съд, и вместо него е възстановил на К. П. К. на основание чл. 30, ал. 1 ЗН запазената му част от наследството на П. Г. К., починал на 12.05.2014 г., чрез намаляване на извършеното на 02.12.1997 г. от него дарение на недвижим имот, представляващ апартамент №6, находящ се във втора зона на [населено място], [улица], бл. „Б.“, вх. А, ет. 3, с площ от 77,72 кв. м, ведно с прилежащите му избено помещение №6 и 4,581 % ид. части от общите части на сградата и правото на строеж върху мястото, с 1/8 ид. части от имота; възстановил е на К. П. К. на основание чл. 30, ал. 1 ЗН запазената му част от наследството на Т. Н. К., починала на 05.04.2019 г., чрез намаляване ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Деловодни данни

Вид съдебен акт: Определения за недопускане, Определения по чл. 288 ГПК

Отделение/Колегия: II-ро отделение, Гражданска колегия

Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Пособия
Добавете в Бележника
Forgot Your Password?