Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2021


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ТЪРГОВСКА КОЛЕГИЯ, ВТОРО ОТДЕЛЕНИЕ, в закрито съдебно заседание на осемнадесети октомври през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: КОСТАДИНКА НЕДКОВА

ЧЛЕНОВЕ: НИКОЛАЙ МАРКОВ

ГАЛИНА ИВАНОВА

като изслуша докладваното от съдия Галина Иванова т. д. №******г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 274, ал. 2 ГПК.

СНЦ „Българска федерация по спортни танци“, представлявана от И. В. Д. чрез адв. М. Д. обжалва определение №******г. по в. т. д. 480/2019 г., САС, ТО, 9 състав, с което е изменено решението по посоченото дело, в частта за разноските, като е осъден жалбоподателят да заплати на Д. П. М. 200 лв, държавна такса, 400 лв държавна такса на Сдружение „Клуб по спортни танци Амаранд М“.

Излага съображения, че първоинстанционното решение не било обжалвано Сдружение „Клуб по спортни танци Амаранд М“ , поради което произнасянето в тази част било недопустимо. При липса на жалба произнасянето било свръхпетитум.

По отношение на присъдената сума на Д. М., счита, че СГС бил определил държавната такса по въззивната жалба съгласно броя на исковете, за всеки иск по 40 лв, съгласно разпореждане от 18.06.2018 г. В определението САС неправилно бил приел, че уважените обективно съединени искове „със самостоятелни групи основания за претендираната отмяна на решенията били пет. САС не бил уважил въззивната жалба, включително и на Д. П. М., само на едно основание, само по един от предявените обективно съединени искове, като де факто били отхвърлени всички други искове. Счита, че размерът на дължимите разноски е само 40 лв. За разликата от 160 лв до присъдените 200 лв следвало да се отмени определението.

Ответниците по частната жалба Д. П. М., Сдружение Клуб по спортни танци Амаранд М“ оспорват частната жалба. Считат, че това определение не подлежи на касационно обжалване.

Постъпила е частна жалба и от Д. П. М., Г. П. Н., Сдружение „Клуб по спортни танци Амаранд М“ и Сдружение „Клуб по спортни танци тандем Тийм“ срещу същото определение. Излагат съображения за неправилност на същото. Сочат, че пред въззивния съд са подадени жалби от всички тях. Разноските за държавна такса в първоинстанционното производство били 960 лв. С решение от 23.04.2018 г. СГС бил осъдил Сдружение „БФСП“ да заплати на Клуб по спортни танци Амаранд М“ 720 лв разноски, представляващи държавна такса в съответствие с уважението в първоинстанционното производство искове. С определение ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари