Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2022


Класификация

  • Вид съдебен акт:
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

нямат значение за разрешаването на процесуалноправния спор, предмет на делото. По въпроса, до кой момент следва да бъдат представени доказателствата за сторените по делото разноски, е налице трайна практика на ВКС, на която въззивният съдебен акт съответства. Същата е в смисъл, че когато актът по чл. 81 ГПК е постановен в закрито заседание и съдът не се е произнесъл по разноските, искането за допълване на същия следва да се направи и съответно доказателствата за сторените разноски следва да се представят най-късно в срока по чл. 248 ГПК /вж. определение №246/14.06.2022 г. по ч. т. д.№665/2022 г. на I т. о./. Следователно, след посочения момент правото на страната да докаже извършени разноски се преклудира, освен ако липсата на доказателства не е по нейна вина - обстоятелство, което се заявява за първи път в частната касационна жалба и поради това не е било включено в предмета на спора пред въззивния съд.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, второ отделение, в закрито заседание на двадесет и шести октомври през две хиляди двадесет и втора година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТАТЯНА ВЪРБАНОВА ЧЛЕНОВЕ: ПЕТЯ ХОРОЗОВА ИВАНКА АНГЕЛОВА

изслуша докладваното от съдия Петя Хорозова

ч. т. д. №******год. и за да се произнесе, взе предвид:

Производството по делото е по реда на чл. 274, ал. З ГПК.

Образувано е по частна касационна жалба, подадена Сдружение НАЦИОНАЛНО БЮРО НА БЪЛГАРСКИТЕ АВТОМОБИЛНИ ЗАСТРАХОВАТЕЛИ, [населено място], чрез процесуален пълномощник, срещу определение №******г. по ч. гр. д.№******год. по описа на Варненския апелативен съд. С него е потвърдено определение №******г. по т. д.№******г. на ОС - Силистра в обжалваната част, а именно - за оставяне без уважение на искането на ответника - частен жалбоподател с правно основание чл. 248 ГПК за допълване в частта за разноските на определение №260226 от 15.10.2021 г. за прекратяване на производството по делото по отношение на ищците М. А. С. и Р. И. С., чрез осъждането им да заплатят на Сдружението разноски за горницата над уважения от първата инстанция размер от по 327.75 лв. до претендирания - по 1 735.19 лв.

Частната жалба е депозирана от легитимирано лице, в преклузивния срок по чл. 275, ал. 1 ГПК, срещу подлежащ на обжалване съдебен акт и е редовна. Тя съдържа оплаквания, че постановеното въззивно определение е неправилно, поради съществено нарушение на съдопроизводствените правила, вкл. поради несъобразяване от страна на апелативния съд на указанията на TP №6/15.01.2019 г. по тълк. д.№6/2017 г. на ОСГТК на ВКС относно ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари