Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2022


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, първо отделение, в закрито заседание на двадесет и четвърти октомври, две хиляди двадесет и втора година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕЛЕОНОРА ЧАНАЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ: РОСИЦА БОЖИЛОВА

ВАСИЛ ХРИСТАКИЕВ

изслуша докладваното от съдията Ел. Чаначева ч. т. дело №******година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 274, ал. 3 ГПК, образувано е по частна касационна жалба на "Централна кооперативна банка АД, [населено място], срещу определение №******г. по ч. гр. д. №******г. на Софийски градски съд.

Върховният касационен съд, състав на Първо търговско отделение, след като прецени данните по делото приема следното:

С определението, предмет на обжалване, е потвърдено разпореждане от 04.04.2021 г. по гр. д. №******г. на Софийски районен съд, с което е върната исковата молба на банката, производството по делото е прекратено, а издаденият изпълнителен лист по ч. г. р. д №******г. на Софийски районен съд е обезсилен. За да постанови този резултат, съдът е приел, че не са налице доказателства, че дадените от първоинстанционния съд указания за довнасяне на държавна такса са изпълнени в срок. Посочва също, че не са налице данни приложените към частната жалба документи, удостоверяващи изпълнението на указанията в срок, да са постъпвали в деловодството на съда.

Частната жалба е подадена в срока по чл. 275, ал. 1 ГПК, от легитимирана да обжалва страна, но е процесуално недопустима.

Съгласно нормата на чл. 274, ал. 4 вр. чл. 278, ал. 4 ГПК не подлежат на обжалване определенията по дела, решенията, по които не подлежат на касационно обжалване.

В настоящия случай касационната обжалваемост се определя от цената на предявените искове. Делото е с предмет кумулативно обективно съединени установителни искове с правно основание чл. 422 ГПК за установяване съществуване на следните вземания: 4753,97 лв. – главница по договор за потребителски кредит; 303,27 лв. – договорна лихва и 10,57 лв. – наказателна лихва. При обективно съединение на искове от значение за допустимостта на касационното производство е цената всеки един иск поотделно, а не сборът на цените на всички искове. Необжалваемостта се преценява спрямо цената на всеки един от обективно съединените искове, като в случая определена на основание чл. 69, ал. 1, т. 1 ГПК от размера на вземането, чиято дължимост се цели да се установи в процеса – в случая отделни вземания, всяко от които е под обособения в чл. 280, ал. 3, т. 1 ГПК ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари