Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2022


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република БЪЛГАРИЯ, Търговска колегия, Първо отделение в закрито съдебно заседание на 01 ноември, през две хиляди, двадесет и втора година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: БОЯН БАЛЕВСКИ

ЧЛЕНОВЕ: КРИСТИЯНА ГЕНКОВСКА

АНЖЕЛИНА ХРИСТОВА

като изслуша докладваното от съдия Боян БАЛЕВСКИ ч. т. дело №******г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 274, ал. 1, т. 2 вр. с ал. 2, изр. 1 ГПК във връзка с чл. 286, ал. 2 ГПК.

Образувано е по частна жалба на пълномощника на К. Х. Д. срещу разпореждане №******г. на Варненски апелативен съд, с което е върната касационната жалба вх. №******г. на същия жалбоподател срещу решение №******г., постановено от същия съд по същото дело. Навежда се оплакване за неправилност на обжалваното разпореждане, доколкото съдът е върнал касационната жалба, без да са налице основания за това, тъй като след редовното връчване на страната на съобщение от съда на 13.05.2022 г. за внасяне на държавна такса по КЖ вх. №******г. и представяне на изложение към КЖ на основанията за допускане на касационно обжалване, същата е изпълнила горните указания в указания от съда срок с електронно писмо изпратено от страна на пълномощника на страната адв. Б. Д.-П. от ВАК на 19.05.2022 г. в 14.46 часа на електронния адрес на АС-Варна-[електронна поща].

ВКС, ТК, Състав на Първо т. о. , след като обсъди доводите в частната жалба и прецени данните по делото, приема следното:

Частната жалба е процесуално допустима - подадена е от легитимирана страна в предвидения в чл. 275, ал. 1 ГПК едноседмичен срок и е насочена срещу валиден, допустим и подлежащ на обжалване съдебен акт от кръга на посочените в чл. 274, ал. 1, т. 2 вр. с ал. 2, изр. 1 ГПК във връзка с чл. 286, ал. 2 ГПК.

Разгледана по същество, тя е основателна.

За да постанови обжалваното разпореждане за връщане на касационната жалба, съдът е приел, че жалбоподателят не е изпълнил в едноседмичен срок указанията за представяне на документ за внесена държавна такса и изложение към КЖ на основанията за допускане на касационно обжалване.

Съгласно съдържанието на приложените към настоящата ЧЖ до ВКС разпечатки от ел. кореспонденция горните указания са изпълнени с електронно писмо, изпратено с електронен подпис от страна на пълномощника на страната адв. Б. Д.-П. от ВАК на 19.05.2022 г. в 14.46 часа на електронния адрес на АС-Варна-[електронна поща], с ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

ИЗТОЧНИКВКС - линк към акта на страницата на съда
съдия Боян Балевски
Боян Балевски завършва Юридическия факултет на СУ“ Св. Климент Охридски“ през 1991 година. Започва професионалната си кариера като младши съдия в Пловдивски окръжен съд през 1992 г. Последователно е бил съдия в Районен съд-Пловдив, в Софийски районен съд и в Софийски градски съд. От 2012 година и понастоящем е съдия в Търговска колегия на Върховен касационен съд.
0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари