Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2022


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за допускане
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 3 ГПК

Анотация

Въпрос

За елементите от фактическия състав на отговорността за вреди по чл. 50 ЗЗД (съдът ще изложи разсъждения за правната квалификация на иск за вреди, настъпили при използването на водна пързалка, които могат да имат значение и по други подобни дела).

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение, в закрито заседание на петнадесети септември две хиляди двадесет и втора година в състав:

Председател:
МАРГАРИТА СОКОЛОВА

Членове:
СВЕТЛАНА КАЛИНОВА, ГЪЛЪБИНА ГЕНЧЕВА

като разгледа докладваното от съдия Генчева гр. д. №******г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

С решение №******г. по в. гр. д. №******г. на Софийски градски съд е потвърдено решение №******г. по гр. д. №******г. на Софийски районен съд, с което са отхвърлени предявените от Б. Л. Ш. срещу „Аква парк“ АД София искове по чл. 49 ЗЗД за заплащане на сумите 10000 лв. – обезщетение за имуществени вреди и 30 лв. - обезщетение за неимуществени вреди, от злополука, настъпила на 22.07.2019 г. - падане от дюшек при използване на услуга „Турболентност“ в Екшън А. Слънчев бряг, ведно със законната лихва върху сумите от 18.09.2019 г.

Претендират се имуществени и неимуществени вреди от инцидент, настъпил на 22.07.2019 г., когато ищецът и дъщеря му се спуснали с двоен надуваем дюшек по атракцион „Турболентност“ в А. Слънчев бряг, като в края на спускането дюшекът се завъртял, обърнал се и последвал удар на ищеца в дъното на басейна, при което той почувствал силна болка в дясното рамо.

При тези твърдения районният съд е приел, в настоящия случай инцидентът се е случил поради случайно и непредвидимо по своя характер събитие – завъртане на използвания дюшек, поради което настъпването на вредите не може да се вмени във вина на служителите на ответното дружество. Дори при спазването на всички нормативни условия спускането по скоростна водна пързалка само по себе си представлява рисково поведение. Поради това пострадалото лице следва да понесе риска от евентуалното настъпване на инцидент. Процесът на свободно спускане по вода с неуправляемо приспособление, каквото е надуваемият дюшек, е неконтролируем и не може да се предвиди начинът, по който ще премине дюшекът по водната повърхност. Използването на екстремна пързалка „Турболент“, със съзнанието, че спускането е скоростно, завършващо с изхвърляне на спускащите се по пързалката в басейн, е волева дейност, извършена по избор на пострадалото лице на негов риск и отговорност, затова то трябва да понесе негативните последици. Ищецът сам ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари