Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2022


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за допускане
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

Как се прилага презумпцията на чл. 69 ЗС в отношенията между сънаследници на недвижим имот в хипотеза, при която фактическата власт върху имота се упражнява от семейството на дете на един от сънаследниците?

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение, в закрито заседание на тринадесети октомври две хиляди двадесет и втора година в състав:

Председател:
МАРГАРИТА СОКОЛОВА

Членове:
СВЕТЛАНА КАЛИНОВА, ГЪЛЪБИНА ГЕНЧЕВА

като разгледа докладваното от съдия Генчева гр. д. № 1394 по описа за 2022 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

С решение № 162 от 24.11.2021 г. по в. гр. д. № 276/2021 г. на Разградския окръжен съд e отменено решение № 260108 от 21.06.2021 г. по гр. д. № 504/2019 г. на РС-Исперих и са отхвърлени предявените от Б. Х. В., А. Б. Д., А. Б. Х. и С. Б. Х. против Б. Б. Х. и Х. Н. Х. установителни искове – че всеки от ищците е собственик по наследство на 1/5 ид. част от два недвижими имота – УПИ ............ от кв. ......по плана на [населено място], Р. област, с площ от 646 кв. м., заедно с построените в него жилищна сграда от 18 кв. м., жилищна сграда от 62 кв. м. и второстепенна сграда от 8 кв. м., с подобрения и приращения, и УПИ ... от кв. .....по плана на същото населено място, с площ от 645 кв. м.

Въззивният съд е приел, че ищците са наследници на своите родители Б. Х. К., поч. на 09.04.1999 г. и К. А. К., поч. на 04.05.1999 г. Освен тях наследник е и сестра им С. Б. А., която не участва в производството по делото. Тази сестра е майка на ответника Б. М. Х.. Преди 1999 г. ищците Б. Х. В., А. Б. Д. и С. Б. Х. се установили да живеят трайно в Република Турция, но са се завръщали периодично в България по повод семейни празници и отпуски. След смъртта на общите наследодатели на ищците ответникът Б. Х. живее и ползва наследствените имоти, които нямат разделителна ограда помежду си и са с общ административен адрес. На 12.11.1999 г. той е посочил имотите като свой постоянен адрес.

Съдът се е позовал на обясненията на ищците, дадени по реда на чл. 176 ГПК, че по тяхно и на останалите наследници съгласие през 1999 г., след смъртта на родителите им, ответникът Б. ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари