Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2022


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

относно мястото и начина на настъпване на увреждането, въззивният съд е взел предвид показанията на доведените от М. Х. трима свидетели и ги е кредитирал изцяло, намирайки ги за логични, последователно и взаимно допълващи се, както и подкрепени от изслушаната съдебно-техническа експертиза.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, второ гражданско отделение, в закрито заседание на деветнадесети октомври две хиляди двадесет и втора година в състав:

Председател: ПЛАМЕН СТОЕВ

Членове: ЗДРАВКА ПЪРВАНОВА

РОЗИНЕЛА ЯНЧЕВА

като разгледа докладваното от съдия Янчева гр. дело №******г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба вх. №******г. на Столична община, подадена срещу решение №******г. по гр. д. №******г. на Софийски градски съд в частта, с която е: отменено решение №******г. по гр. д. №87879/2017 г. на Софийски районен съд в частта за отхвърляне на иска за заплащане на неимуществени вреди над сумата 10 000 лв. до размера от 15 000 лв., като вместо това въззивният съд е осъдил Столична община да заплати на М. М. Х., на основание чл. 49, във вр. с чл. 45, ал. 1 ЗЗД, още 5000 лв. (разликата над 10 000 лв. до 15 000 лв.); потвърдено първоинстанционното решение в частта, с която е уважен предявеният от М. М. Х. срещу Столична община иск по чл. 49, във вр. с чл. 45, ал. 1 ЗЗД за сумата от 10 000 лв., представляваща обезщетение за претърпени неимуществени вреди, изразяващи се в увреждане на здравето - счупване на долния край на лъчевата кост в областта на дясната китка в резултат от спъване от изпъкнало желязо и падане на 21.10.2017 г., около 18.00 ч., в гр. София, район „Изгрев, ж. к. "Дианабад, ул. „Никола Габровски“, на тротоара между блок №16-18 и сградата на ХV-то ДКЦ, ведно със законната лихва от датата на подаване на исковата молба (18.12.2017 г.) до окончателното изплащане на сумата.

Решението е постановено при участието на трето лице помагач на страната на СО – „ГБС Инфраструктурно строителство“ АД.

Въззивният съд е приел за установено следното:

Съгласно епикриза от 22.10.2017 г. ищецът е постъпил на 21.10.2017 г. в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов с диагноза: счупване на долния край на лъчевата кост - закрито-дясно, като страданието датирало от деня на постъпването, когато при падане Х. травмирал дясната си ръка. В епикризата е посочено, че по спешност и под локална анестезия и ТВ контрол била извършена репозиция и се направила имобилизация. Поставената ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари